05 juni 2020

Petitie en nieuwe acties voor vluchtelingkinderen

Petitie en nieuwe acties voor vluchtelingkinderen
Kerken, hulporganisaties, gemeenten, politieke partijen, prominenten en burgers van allerlei gezindten en afkomst blijven het kabinet oproepen om 500 alleenstaande vluchtelingkinderen uit Griekse kampen op te nemen.


In het hele land zijn stille acties gevoerd voor de opvang van 500 alleenstaande kinderen uit de overvolle Griekse vluchtelingenkampen. De acties vielen samen met de lancering van de petitie 500kinderen.nl, die binnen één dag al door 17.500 mensen werd ondertekend (aantal ten tijde van het schrijven van dit artikel).

Actievoerders en ondertekenaars van de petitie vinden dat de kinderen niet aan hun lot overgelaten mogen worden. Ze leven onder erbarmelijke omstandigheden in de kampen. Sommige van de ruim 5.000 kinderen zijn wees, anderen zijn hun ouders uit het oog verloren op de vlucht vanuit bijvoorbeeld Afghanistan of Syrië.

Deze kwetsbare kinderen komen vaak niet eens in een procedure terecht omdat ze niet weten hoe ze dat moeten regelen. Ze lopen groot risico ten prooi te vallen aan mensenhandelaren en (seksueel) misbruikt te worden. De Griekse regering heeft de andere EU-lidstaten gevraagd te hulp te schieten en samen 2.500 kinderen op te nemen. Elf landen, waaronder Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Portugal en Ierland gaven inmiddels gehoor aan dit verzoek, maar het Nederlandse kabinet weigert vooralsnog.

Meer dan honderd Nederlandse gemeenten verklaarden al kinderen op te willen nemen. De Groningse burgemeester Koen Schuiling deed op 23 april al een oproep vanaf het dak van het nieuwe Forum in die stad: "Laten we die kinderen zonder vader en moeder opvangen. Het is een kwestie van beschaving." Gisteren betoogden op de Grote Markt in Groningen enkele tientallen mensen voor de opvang. Net als in Grootegast, Apeldoorn, Deventer, Lemmer, Huizen, Den Haag, Amsterdam, Leeuwarden en nog tientallen andere plaatsen. Veel prominente en bekende Nederlanders gingen voor in de oproep aan het kabinet.

 

Meer informatie:
Het bericht "Stilteprotest voor opvang honderden vluchtelingenkinderen in Nederland" op de site van de NOS d.d. 5 juni 2020

Teken hier de petitie, die oproept deze kwetsbare kinderen op te vangen en solidair te zijn met Griekenland en andere landen die helpen (Aanvulling webredactie:  begin augustus staat de teller op meer dan 55.000).

In het Haagse buurt- en kerkhuis Bethel (bekend van het kerkasiel voor het kinderpardon) wordt ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag van 20 tot 21 juni een 24 uurs-wake gehouden, met als thema ‘Kinderen eerst’. U leest hier meer over het programma en hoe u deel kunt nemen. Vanwege corona is dat via een livestream.


Lees ook:
23-04-20  'Red de vluchtelingkinderen uit Griekenland'
25-03-20  Oproep: vluchtelingen op Griekse eilanden snel evacueren
11-03-20  Raad van Kerken steunt oproep 500 vluchtelingkinderen
06-03-20  Oproep van NGO's aan gemeenten: vang kinderen uit Griekenland op