02 juni 2020

Lutje geluk voor de gasten van INLIA

Lutje geluk voor de gasten van INLIA
'Lutje Geluk' heet de stichting die in deze corona-tijd aan INLIA doneerde. 'Lutje' betekent klein in het Gronings, maar iets kleins betekent soms heel veel.


Normaliter maakt Lutje Geluk uitjes mogelijk voor gezinnen die daar zelf het geld niet voor hebben. Een dagje met z’n allen naar de dierentuin, bijvoorbeeld. Lutje betekent klein in het Gronings. Zo’n uitje lijkt ook iets kleins. “Maar dat is het eigenlijk niet”, zegt voorzitter Minke Haveman van de stichting, “Het betekent zó veel voor mensen!”

Samen gillen in de achtbaan of achter elkaar aan naar beneden roetsjen in waterglijbaan: het is meer dan klein geluk om je kinderen te zien genieten. Het kan een dag zijn waarop een gezin tijden later nog kan teren. Maar de afgelopen periode zat zo’n uitje er voor niemand in. De corona-uitbraak deed alle dierentuinen, pretparken en andere attracties sluiten. Geen school, niet op bezoek bij opa en oma, niet naar voetbal of de muziekschool, zoveel mogelijk binnen blijven: de verveling lag de afgelopen maanden voor iedereen op de loer. En de stress ook, met iedereen op elkaars lip.

Dat alles zag het bestuur van Lutje Geluk ook. Met lede ogen. Ze wilden toch wat doen met de gulle donaties die ze hadden ontvangen om mensen in een lastige financiële situatie zo’n geluksmoment te bezorgen. Haveman en haar medebestuursleden (Wieke Paulusma en Yvanka Hullegie-Vletter) zijn niet voor één gat te vangen, dus verzonnen ze een alternatief. In plaats van toegangskaarten voor een uitje, besloten ze tegoedbonnen weg te geven. Ook aan INLIA, om te besteden voor de gasten in de diverse locaties.

De medewerkers wisten er direct raad mee. Want ook in de opvang lagen verveling en stress op de loer. Dus werden onder meer een voetbal, badminton rackets, unihockey sticks en ballen aangeschaft. Zodat jong en oud kunnen sporten en spelen, eventueel samen, zonder te dichtbij elkaar te komen.

 

Lutje Geluk - voetballen

 

“Bewegen is goed, daarom maakten we deze keuze”, vertelt medewerkster Myrthe, “Vooral de jonge jongens kunnen zo hun energie tenminste een beetje kwijt. Ook dat is een lutje geluk, voor iedereen.” Buiten rent een van de bedoelde jongens achter de bal aan. Hij kijkt, hij trapt, hij scoort. Gejuich!


Meer informatie:
Kijk voor meer info over Lutje Geluk op de site van de stichting

Lees ook:
08-05-20  Werken in tijden van corona (2)
29-04-20  Hun eerste Koningsdag in Nederland
26-03-20  Werken in tijden van corona (1)