31 mei 2018

Bijna 70.000 handtekeningen tegen uitzetting naar Afghanistan

Bijna 70.000 handtekeningen tegen uitzetting naar Afghanistan
Op woensdag 30 mei zijn aan de Tweede Kamer 68.155 handtekeningen aangeboden onder de petitie tegen het terugsturen van asielzoekers naar Afghanistan. Twaalf organisaties waaronder INLIA voerden de afgelopen weken actie.

Afghanistan is momenteel te onveilig om asielzoekers naar terug te sturen. Dat vinden de twaalf mensen- en kinderrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, Defence for Children, Kerk in Actie, PAX, UNICEF, VluchtelingenWerk en ook INLIA. Zij baseren hun standpunt onder andere op informatie van Amnesty International en de VN Veiligheidsraad, die in het najaar van 2017 aangaf dat Afghanistan weer een land in oorlog is. De Nederlandse overheid zet echter nog steeds asielzoekers, waaronder ook gezinnen met kinderen, uit naar Afghanistan. De twaalf organisaties vinden dit onverantwoord.

 

Petitie Den Haag 30mei2018 Afghanistan

 

De handtekeningen werden aangeboden aan de Kamerleden Van Dijk (SP), Voordewind (CU), Groothuizen (D66), Van Dijk (PvdA) en Buitenweg (GL) op het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer. Daar waren in een vierkant zo'n 100 rode vliegers uitgestald.  Eerder deze dag sprak een delegatie met de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid, als vertegenwoordiger van verantwoordelijk staatssecretaris Harbers.

Lees ook:
16-05-18  'Stuur ze niet terug'
21-03-18  'Uitzettingen naar Afghanistan volstrekt onverantwoord'
07-03-18  Brandbrief Afghanistan aan gemeenten
28-11-17  VN Veiligheidsraad: Afghanistan is een land in oorlog