28 november 2017

VN Veiligheidsraad: Afghanistan is een land in oorlog

VN Veiligheidsraad: Afghanistan is een land in oorlog
Onlangs heeft de VN Veiligheidsraad vastgesteld dat Afghanistan opnieuw een land in oorlog is. Dit baseert de Raad o.a. op een forse toename van het aantal oorlogsgewonden..

Tot voor kort werd Afghanistan nog beschouwd als een land waar het conflict voorbij is. In het recente VN-rapport staat letterlijk: 
"The key observation regarding the current situation in Afghanistan that guides all subsequent recommendations is that Afghanistan is not in a post-conflict situation, where sufficient stability exists to focus on institution-building and development-oriented activities, but a country undergoing a conflict that shows few signs of abating."
De vaststelling dat er nu officieel weer sprake is van oorlog in Afghanistan zou ook gevolgen moeten hebben voor reeds in ons land aanwezige asielzoekers uit Afghanistan die met uitzetting bedreigd worden. Immers, juist voor situaties van oorlog is asiel bedoeld! 

Inmiddels heeft het ministerie van Justitie & Veiligheid om een nieuw ambtsbericht over Afghanistan gevraagd. Ambtsberichten van de minister van Buitenlandse Zaken zijn een belangrijke bron bij de vaststelling (door de staatssecretaris) of er sprake is van algehele onveiligheid in een land en of betrokkenen voor asiel in aanmerking zouden moeten komen. Ook heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State op 12 januari 2018 een zitting ingepland over de veiligheidssituatie in Afghanistan en over de vraag of het nog langer verantwoord is om asielzoekers terug te sturen naar Afghanistan. Tot op heden heeft de staatssecretaris echter nog niet besloten om uitzettingen naar Afghanistan te staken.

Begin oktober riep een coalitie van zeven mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties, waarin o.a. Amnesty International en INLIA, de staatssecretaris op om de uitzettingen onmiddellijk te stoppen. Dit was gebaseerd op een alarmerend rapport van Amnesty International over de situatie in Afghanistan.


Meer informatie:
Het bericht "VN: aantal oorlogsgewonden Afghanistan stijgt, land weer in oorlog" van de NOS d.d. 26 november 2017
Het "Special report on the strategic review of the UN Assistance Mission in Afghanistan" van de Secretaris-Generaal van de VN d.d. 10 augustus 2017 (link naar de site van de VN, Engelstalig 14 pagina's). Het hierboven aangehaalde citaat staat in hoofdstuk III paragraaf 9 op pag. 3.

Lees ook:
05-10-17  'Stop uitzettingen naar onveilig Afghanistan'
04-10-17  'Elke nacht zie ik mijn zoon voor me'