08 juni 2018

Kaarsenestafette gaat door Nederland

Kaarsenestafette gaat door Nederland
Met het aansteken van de eerste kaars is zaterdag 7 april in de Doopsgezinde Kerk in Groningen de ‘kaarsenestafette’ van start gegaan. De komende weken reist het licht langs kerken in alle provincies van ons land, om op 24 juni weer terug te komen in Groningen. Daar sluiten we gezamenlijk het evenement ’30 jaar Charter van Groningen en INLIA’ af, met een internationale, oecumenische viering.

De vesper in Groningen vond plaats in de Doopsgezinde Kerk aan de Oude Boteringestraat in Groningen, het zelfde kerkgebouw waar dertig jaar geleden, in 1988, het Charter van Groningen werd opgesteld. Deze verbondstekst is sindsdien ondertekend door vele honderden - meer dan duizend - geloofsgemeenschappen in Nederland en in vele andere landen. Zij kozen ervoor om niet weg te kijken van de noden van de vreemdeling in hun poorten.


Het licht wordt ontstoken

De vijf alinea’s van de tekst van het Charter werden voorgelezen door Henk Oostinga, die ook bij de totstandkoming van deze teksten was betrokken; bij elke alinea is een kaars ontstoken en gezongen "Kindle a flame to lighten the dark and take all fear away’".

De estafettekaars is daarna ontstoken aan de Paaskaars door INLIA-directeur John van Tilborg, een van de opstellers van het Charter en oprichters van de Stichting INLIA, het dienstverlenend bureau voor de Charterkerken.

Daarna hebben vertegenwoordigers van lokale geloofsgemeenschappen uit Groningen (Stad en Ommeland) aan de grote estafettekaars een kleine kaars ontstoken, die zij meenemen naar hun eigen kerk om ook daar in een dienst op een van de komende zondagen het licht te laten branden.


Het licht verspreidt zich in Drenthe

Op zondag 8 april is in de kerkdienst van de Protestantse Gemeente Emmen-Odoorn in de Grote of Pancratiuskerk het licht in de provincie Drenthe ontstoken aan de estafettekaars uit Groningen, waarna het licht ook in Drenthe verder wordt doorgegeven aan andere kerken.Het licht verspreidt zich in Overijssel

Op zondag 15 april kwam het licht aan in Overijssel. In een dienst in de Adventskerk in Zwolle werd het licht ontstoken en gedeeld met vertegenwoordigers van diverse kerken uit de provincie.


Het licht verspreidt zich in Gelderland

De Schakel te Wijchen was op zondag 22 april het toneel voor het ontsteken van het licht voor de provincie Gelderland.

Het licht verspreidt zich in Limburg

Op zondag 29 april kwam het licht aan in de provincie Limburg. In Roermond heeft de estafettekaars in twee kerken gebrand. Hierboven ziet u beelden uit de Ursulakapel. Omdat maar op één plaats tegelijk beeldopnamen konden worden gemaakt, kunt u hieronder een geluidsopname van een gedeelte van de dienst in de Minderbroederskerk beluisteren:


Een gedeelte van de tekst kunt u hier teruglezen.


Het licht verspreidt zich in Noord-Brabant

De protestantse gemeente De Baai in Etten-Leur was op 6 mei gastheer voor het doorgeven van het licht.Het licht verspreidt zich in Zeeland

Op zondag 13 mei werd het licht ontstoken in De Open Haven te Oost-Souburg.


Het licht verspreidt zich in Zuid-Holland

De Open Hof in Oud Beijerland was op 20 mei toneel voor het ontsteken van het licht.


Het licht verspreidt zich in Noord-Holland

Op 27 mei arriveerde het licht in de Ter Coulsterkerk te Heiloo.


Het licht verspreidt zich in Utrecht

In de provincie Utrecht werd het licht in de Doopsgezinde Kerk te Zeist ontstoken op 3 juni.


Het licht verspreidt zich in Flevoland

Op 10 juni kwam het licht aan in De Drieklank te Almere Buiten.


Het licht verspreidt zich in Friesland

Met het ontsteken van het licht in Het Anker in Oosterwolde op 17 juni heeft de kaarsenestafette elke provincie van Nederland aangedaan. Op zondag 24 juni kwamen alle kaarsen terug naar Groningen en werden binnengedragen in de oecumenische slotviering in de Martinikerk. Daarvan kunt u hier een gefilmde impressie zien.


Deze estafette symboliseert de geschiedenis van het Charter én de betrokkenheid van zovele plaatselijke geloofsgemeenschappen: de ene kerkgemeenschap draagt het licht over aan de andere. Het licht dat niet te doven is en een teken is van hoop, van redding voor allen.