18 mei 2018

30-jarig bestaan Charter van Groningen

“De situatie van vluchtelingen en asielzoekers in Europa is verontrustend. Er is een algemene tendens bij Europese regeringen om grenzen te sluiten en de binnenkomst van vluchtelingen en asielzoekers een halt toe te roepen.” Zo begint het Charter van Groningen, ontworpen in 1988.

Honderden kerken tekenen dat jaar het Charter; in Nederland van Oost-Souburg tot Groningen. Maar ook in het buitenland: van Rome tot Manchester en van Berlijn tot Johannesburg. Overal verbinden geloofsgemeenschappen zich aan de uitgangspunten en kiezen ze partij voor vluchtelingen & asielzoekers in nood. Dertig jaar lang al. En het blijft nodig.

De tekst van het Charter had van gisteren kunnen zijn. Nog steeds is de situatie verontrustend. Meer dan ooit, zelfs. Het dertigjarig bestaan is dus geen aanleiding om feest te vieren. Het is wel reden tot bezinning én bemoediging. Want de afgelopen dertig jaar hebben betekenis gehad in het leven van duizenden mensen. Met elkaar hebben we mensen zo veel mogelijk geholpen. Geholpen aan eten en onderdak, aan medische zorg, aan erkende identiteitspapieren, aan veiligheid, aan een nieuwe toekomst hier of elders. En dat werk moet doorgaan.

Om die redenen heeft INLIA in het weekend van 22 tot en met 24 juni een uitgebreid programma op stapel staan. Om te ontmoeten, te bemoedigen, te inspireren, oplossingen te creëren, samen het verschil te maken. Samen bezinnen op een boot waarmee vluchtelingen de oversteek over de Middellandse Zee hebben gemaakt. Een tentoonstelling bekijken van foto’s van de dokter van Lampedusa, Pietro Bartólo.  Terugblikken op het historische tentenkamp in de bossen van Dwingeloo. Een werkconferentie met jongeren en politici over oplossingen voor morgen. De uitreiking van de Levende Steen en een bijzondere, internationale slotviering in de Martinikerk, tevens het besluit van de kaarsenestafette. 

Het programma bekijken

Lees ook:
Kaarsenestafette gaat door Nederland