07 maart 2018

Brandbrief Afghanistan aan gemeenten

Brandbrief Afghanistan aan gemeenten
Samen met acht andere mensenrechten- en kinderrechtenorganisaties doet INLIA vandaag een dringend verzoek aan gemeenten in Nederland om zich uit te spreken voor de bescherming van Afghaanse vluchtelingen in Nederland. Wij maken ons namelijk grote zorgen over het lot van deze mensen. Afghanen die door Nederland zijn uitgezet naar Afghanistan verkeren daar in levensbedreigende en erbarmelijke omstandigheden.
De Nederlandse overheid wijst de meerderheid van asielverzoeken van Afghanen af.  Onze coalitie heeft de staatssecretaris en asielwoordvoerders van de Tweede Kamer in december 2017 opgeroepen om alle uitzettingen stop te zetten en Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zo hard nodig is. De staatssecretaris heeft in reactie hierop beloofd om versneld onderzoek te doen naar de veiligheidssituatie. In mei wordt een nieuw ambtsbericht over Afghanistan verwacht. Desondanks gaan de uitzettingen van Afghaanse vluchtelingen gewoon door. Dit vinden wij onverantwoord en levensgevaarlijk.


Meer informatie:
De brandbrief van de coalitie van negen kinderrechten- en mensenrechtenorganisaties aan de gemeenteraden en colleges van burgemeester en wethouders van Nederland, d.d. 7 maart 2018

De oproep aan de gemeenten werd ook gepubliceerd in het Algemeen Dagblad

Op 12 januari 2018 hield de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een speciale zitting over de veiligheidssituatie in Afghanistan; tot op heden is daarvan nog geen uitspraak bekendgemaakt.

Lees ook:
19-12-17  Herhaalde oproep tot uitzettingsstop Afghanistan
28-11-17  VN Veiligheidsraad: Afghanistan is een land in oorlog
05-10-17  'Stop uitzettingen naar onveilig Afghanistan'
24-04-17  'Stop uitzettingen van kwetsbare mensen naar Afghanistan'

Teken hier de petitie van Amnesty International: 'Stop gedwongen terugkeer naar onveilig Afghanistan!'