Programma


Vrijdag 22 juni


De jeugd trapt af!
Werkplaats “Oplossingen voor de toekomst”


Vrijdagmiddag staat in het teken van de toekomst; de wereld die wij achterlaten voor volgende generaties. Jongeren gaan in gesprek met politici – van Kamerleden tot lokale bestuurders. In het Grand Theatre praten zij over beginselen & oplossingen voor migratie-vraagstukken en veiligheid voor vluchtelingen. U bent van harte welkom! Inloop 11.45 uur.


Twee kleine historische exposities
Bekijk het verhaal van kerkasiel, het verhaal van het Charter


In diaconaal-pastoraal centrum De Open Hof is een expositie over het kerkasiel dat daar eind jaren ’80 is gehouden. Mogelijk ontmoet u een van onze gasten van destijds. In de Doopsgezinde kerk, waar het Charter begon, brengen panelen de geschiedenis van 30 jaar Charter & INLIA in beeld. Van 14.00 tot 17.00 uur 


Boottocht in de Groninger grachten 
Een kleine boot bracht 282 mensen veilig over zee
 

Als u aan boord stapt, is het bijna niet voor te stellen dat er zó veel mensen opeen gepakt waren op deze boot die de Middellandse Zee overstak. Er mogen er nu maximaal 40 mensen tegelijk op. Een vluchteling vertelt u het verhaal van zijn overtocht als u met deze boot van het centrum naar het expositieterrein aan het Eemskanaal vaart – of omgekeerd. Precieze vaartijden volgen nog.

 

Zaterdag 23 juni

 

Welkom en openingsceremonie 
We begroeten onze gasten uit binnen- en buitenland
 

In de Doopsgezinde kerk, waar het Charter begon, verwelkomen we u met niet alleen koffie en cake. Er is tevens een korte ceremonie waarin ‘nieuwe’ kerken het Charter tekenen en zich zo aansluiten bij ons verbond. Inloop 10.00 uur, opening 10.30 uur.
(U kunt hier ’s ochtends de panelen ‘30 jaar INLIA en het Charter’ bekijken, die staan ’s middag in de Martinikerk.)

Gezamenlijk vertrek per bus en boot naar het expositieterrein 11.00 uur.

 

Opening expositie Pietro Bartólo 
De dokter van Lampedusa deelt zijn foto’s, ervaringen en gevoelens


De dokter toont ons een selectie uit zijn foto’s. De beelden tonen de verschrikkingen van de overtocht; de verwondingen, de doden, de pijn - de grimmige realiteit van de vlucht naar Europa over zee. Een realiteit die de dokter van het kleine eiland dagelijks meemaakt. De expositie in zeecontainers op het expositieterrein is niet geschikt voor jeugdige kijkers. 

Pietro Bartólo heeft over de jaren ruim 300.000 vluchtelingen onder zijn handen gehad. Dood en levend. U weet misschien dat INLIA hem in 2016 de Levende Steen uitreikte. Mogelijk heeft u ook over hem gelezen, hem gezien in de prijswinnende documentaire ‘Fuoccoammare’, of zijn eigen boek gelezen: ‘Lacrime di sale’. Opening 12.00 uur.


U kunt op het terrein lunchen


Historisch tentenkamp Dwingeloo 1997
Van ‘naastenliefde-exces’ tot ‘bed, bad, brood’


In de bossen bij Dwingeloo vingen kerken vluchtelingen op die nergens terecht konden: hun asielaanvragen waren geweigerd, geen land nam hen op, de Nederlandse overheid had hen op straat gezet. De kerken namen hen op in het tentenkamp. Politici spraken schande van dit ‘naastenliefde-exces’. Nu contracteren gemeenten INLIA om ‘bed, bad, brood’-opvang uit te voeren. U vindt de 3 tenten op het expositieterrein, naast de zeecontainers. Zaterdag open van 13.30 tot 18.30 uur, zondag van 13.00 tot 15.00 uur. 

Kunstinstallatie MS Universal
Kunstenaarscollectief WERC i.s.m. Grand Theatre Groningen


Twee leden van WERC verbleven een aantal dagen tussen de gasten van de ‘bbb-boot’ Amanpuri in Groningen. De uitwisseling is onderdeel van het project ‘Meet the Neighbours’, dat in diverse landen loopt. De kunstenaars maakten de MS Universal: een schaalmodel van de Amanpuri, compleet met een Automatic Identification System. Daarmee willen ze “een verankering geven aan mensen die geen (t)huis meer hebben”. 
Onthulling zaterdag om 14.00 uur, te zien tot 18.30 uur, zondag van 13.00 tot 16.00 uur
 

De boot uit Lampedusa vaart ook deze middag tussen het expositieterrein en het centrum, met een vluchteling die vertelt. Precieze vaartijden volgen nog.


Een muur van hoop
Delen, bezinnen, ontmoeten en vooral: bemoedigen 


Laat ook uw boodschap achter op de muur van hoop die jongeren oprichten in de Martinikerk! Of het nu een geschreven of gesproken gedicht is, een korte zin, lied, gebed, tekening, foto of videoboodschap: het kan allemaal. U kunt iets meenemen of ter plekke maken. Materialen, foto-, video- en geluidsapparatuur zijn aanwezig. Tussen 13.30 en 16.15 uur. (De panelen ‘30 jaar INLIA en het Charter’ zijn dan ook hier te bekijken.)


De Levende Steen Ceremonie
'laat u ook zelf als levende stenen gebruiken’ (1 Petrus 2: 4-5, NBV)


We kunnen natuurlijk nog niets verklappen over de laureaat van dit jaar, wel dat het opnieuw een bijzondere bijeenkomst zal worden, in de Martinikerk, met verrassende muzikale bijdragen. Voor wie het niet weet: we kennen de Steen periodiek toe aan mensen die zich bijzonder inzetten voor vluchtelingen in nood. Zoals Pietro Bartólo, zuster Karin van het Zweedse Alsike klooster en Geesje Werkman van Kerk in Actie. Start 16.15 uur.


Gezamenlijke maaltijd 
Ontmoet oude en nieuwe vrienden, deel verhalen en inspiratie met elkaar

 

Onze gasten en vrijwilligers hebben voor u gekookt en ontmoeten u graag aan de dis in een grote tent op het expositieterrein aan het Eemskanaal. Vanaf 18.30 uur.

 

 

Zondag 24 juni


Slotviering in de Martinikerk
Internationale, oecumenische dienst met einde kaarsenestafette


Kom samen voor een inspirerende slotviering in de Martinikerk. Voorgangers van diverse (internationale) gemeenschappen leiden de dienst, waarin ook de landelijke kaarsenestafette tot besluit komt. Vertegenwoordigers uit alle provincies én van de internationale vluchtelingengemeenschap zullen de kaarsen binnen brengen. De kaarsen uit de estafette met het licht dat door ons land is gegaan, als teken van hoop, van redding. Aanvang 11.30 uur.


De boot uit Lampedusa vaart nog tot 16.00 uur.
Het expositieterrein is nog tot 16.00 uur open.
 

Meteen aanmelden? Klik hier!