24 oktober 2022

Kerken realiseren in 8 weken 14.500 overnachtingen voor asielzoekers

Kerken realiseren in 8 weken 14.500 overnachtingen voor asielzoekers
Kerken spelen dit najaar een belangrijke rol in de opvang van asielzoekers; in 8 weken tijd hebben kerken in het hele land samen ruim 14.500 overnachtingen gerealiseerd. Op verzoek van de overheid. Op een veertigtal kerklocaties, met inzet van ruim 1.800 vrijwilligers van meer dan 100 betrokken kerken en geloofsgemeenschappen.


De kerken springen onder protest bij, om te voorkomen dat de asielzoekers in mensonterende toestanden voor de poorten van het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten verblijven. INLIA coördineert de opvang.

De crisisopvang in de kerken komt tot stand als voorzitter Koen Schuiling (burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen) mede namens het Rijk de hulp van INLIA inroept. Het is zondagmiddag 28 augustus. Veiligheidsregio, ministerie en betrokken diensten willen samen met INLIA een uiterste poging doen om iedereen op het grasveld voor het aanmeldcentrum onderdak te verschaffen. Met hulp van de kerken slaagt INLIA erin nog diezelfde avond 146 asielzoekers onder te brengen. Media melden dat er voor het eerst in maanden geen mensen buiten slapen.

Aanvankelijk zou deze crisisopvang slechts tot 10 september nodig zijn. De komst van onder meer een noodopvanglocatie in Zoutkamp en een cruiseschip aan de westkust zouden de problemen vanaf die datum op moeten lossen. Crisisopvang in de kerken zou daarmee overbodig worden. Dat is helaas tot op de dag van vandaag nog niet uitgekomen. Er is nog steeds een groot gebrek aan opvangcapaciteit bij het COA en de gemeenten, onder meer door sluitingen van azc’s en noodopvanglocaties.

De hulp van de kerken is sindsdien alleen maar uitgebreid: wat begon met een paar kerken in Groningen en Drenthe is uitgewaaierd over heel Nederland: van Den Haag tot Wageningen en van Zeerijp in Groningen tot Breda en Nuenen in Brabant werd of wordt crisisnoodopvang in kerken geboden. Waar de ene kerk na een aantal weken de opvang sluit, opent elders in ons  land weer een andere kerk.

De Protestantse Diaconie van Gouda schreef naar aanleiding van hun eigen ervaringen met de opvang van asielzoekers een open brief aan alle kerken, met de oproep: "Doe de kerken open. Het kan."

 

Meer informatie:
12-10-22  'Laat de kerken volstromen'

Lees ook:
30-09-22  'Mogen we ze houden?'
07-09-22  Inmiddels meer dan 400 asielzoekers uit Ter Apel opgevangen