07 september 2022

Inmiddels meer dan 400 asielzoekers uit Ter Apel opgevangen

Update: de kerken in het noorden van het land en INLIA hebben inmiddels meer dan 400 asielzoekers in crisisopvang gehad. En we hebben nog steeds dringend meer plekken nodig.


In Zoutkamp (gemeente Het Hogeland) wordt nu een noodopvanglocatie gebouwd voor 500 tot 700 mensen, die op zaterdag 10 september klaar zou moeten zijn.  Over enige tijd komen enkele cruiseschepen beschikbaar en ook diverse gemeenten hebben zich aangemeld om alsnog extra mensen te gaan opvangen. Dit gaat samen om enkele duizenden plaatsen.

Dat is voor nu echter te laat. Er is vandaag, 7 september, een dringend beroep gedaan op INLIA en de kerken in de rest van het land om ook buiten Groningen en Drenthe opvangplekken te bieden. Nog dezelfde avond boden al weer nieuwe kerken tientallen plekken aan. Op dit moment wordt op meer dan twintig locaties in samenwerking met ruim 60 lokale kerken van diverse denominaties opvang geboden. 

We hebben zoveel mogelijk plaatsen nodig om de tijd te kunnen overbruggen tot het COA en de nu welwillende gemeenten meer plekken kunnen bieden. We willen namelijk uit alle macht proberen te voorkomen dat we opnieuw geconfronteerd worden met beelden van mensen die buiten voor de poorten van het aanmeldcentrum Ter Apel in mensonwaardige omstandigheden moeten zien te overleven.

Heeft u een leegstaande kerk of pastorie, of kunt u zalen in uw kerkelijk centrum inrichten voor de crisisopvang van asielzoekers, of heeft u andere gebouwen tot uw beschikking, meldt het bij INLIA via het speciale mailadres crisisopvang@inlia-projecten.nl. 

 

Lees ook:
30-08-22  Noordelijke kerken en INLIA vangen 255 asielzoekers uit Ter Apel op
02-09-22 Opvang vluchtelingen uit Ter Apel: help ons helpen


Meer nieuws:
Opnieuw helpt INLIA het COA in Ter Apel uit de brand (RTV Noord, 21 september 2022)