20 oktober 2022

Goed geschoeid dankzij Schutrups

Goed geschoeid dankzij Schutrups
Zestig paar schoenen hebben ze inmiddels ontvangen bij INLIA in Emmen: gratis en voor niks, met de complimenten van Schutrups. De schoenenzaak in Exloo geeft sinds 2014 ‘overgebleven’ schoenen weg aan goede doelen. De laatste 1,5 jaar 3 keer aan de opvang van INLIA. De asielzoekers daar gaan sindsdien aanzienlijk beter geschoeid door het leven.


Aziz loopt vandaag bijvoorbeeld op modieuze taupe- en roomkleurige sneakers van Durea. Ze lopen heerlijk, verzekert hij, “Zó comfortabel!” Aha, denkt Henriëtte Saathof van INLIA: “Misschien raak je wel aan het wandelen, Aziz, dat is goed voor je.” "Best een idee", zegt Aziz opgewekt. Hij zou bijna spontaan de daad bij het woord voegen.

Henriëtte en Aziz willen vandaag Schutrups in het zonnetje zetten. Want goed schoeisel aan de voeten: je weet pas echt hoeveel dat betekent als je het moet missen. INLIA en haar gasten zijn heel blij met de donaties. Jeroen Broekman van Schutrups schenkt cappuccino: “Altijd welkom”. Aziz grapt, in vloeiend Nederlands: “Oké, volgende keer als ik schoenen nodig heb, kom ik rechtstreeks.” Broekman antwoordt met een vrolijke boks.  

Schutrups schoenen foto 3 - okt 2022.jpg

Kerstopruiming
Allerlei goede doelen zijn al door Schutrups voorzien van schoenen, laarzen, sneakers en wat dies meer zij. Maten die overbleven na de uitverkoop, modellen en kleuren die na een paar jaar uit de mode raakten, schoenen die een beetje verkleurd waren of die terugkwamen vanwege de ‘loopgarantie’ die de winkel biedt: blijken schoenen na een aantal keren dragen tòch niet lekker te lopen, dan wordt daar samen met de klant wat op gevonden. 

Jeroen Broekman van Schutrups: “We zorgen er altijd voor dat mensen weer ‘lekker’ de winkel uitlopen.” Maar dan zit de zaak dus wel met een paar schoenen dat niet meer te verkopen is. Het idee om al die categorieën schoenen aan goede doelen te doneren, werd na de kerstopruiming in 2014 geboren. Weggooien is zonde, dus plaatste Schutrups een berichtje op Facebook of er ook goede doelen interesse hadden.

Schutrups schoenen foto 2 - okt 2022.jpg

Er meldden zich natuurlijk gelijk genoeg doelen aan. Broekman: “We hebben schoenen gedoneerd aan organisaties die in Oost-Europa werken en in Afghanistan, hier in Nederland, Vluchtelingenwerk eerder al en nu kwamen we via via in contact met INLIA." 

Op ‘t Stee
Dat via via blijkt via een vrijwilliger van Op ’t Stee te zijn; de club die eerder de ‘bed-bad-brood’ opvang in Emmen deed en nog steeds volop betrokken is nu INLIA de opvang uitvoert. Zij had connecties met Schutrups en zo kwamen de eerste schoenen aan bij de opvang. Die is inmiddels een satelliet geworden van de Landelijke Vreemdelingen Voorziening in Groningen. INLIA begeleidt asielzoekers naar een nieuw perspectief: veilige terugkeer naar eigen land, doormigratie naar een ander land of legalisering hier. 

Er zitten veel mannen in de opvang, maar ook wat vrouwen en bijvoorbeeld een paar gezinnen. Een groot gezin met oudere kinderen en eentje met hele kleine kindertjes. De schoenen komen ook in alle soorten en maten, dus dat komt mooi uit. Beide gezinnen hebben nu warme, waterdichte schoenen voor de winter. 

Doorgegeven aan de kerk
En zijn er bij de opvang in Emmen schoenen over, dan worden ze doorgegeven: Aziz heeft recent nog wat dozen naar de crisisopvang in een kerk gebracht. Via INLIA worden namelijk ook honderden asielzoekers tijdelijk in kerken opgevangen zodat ze niet bij het aanmeldcentrum Ter Apel buiten in het gras hoeven te liggen. 

Ook bij de kerk werden de schoenen met gejuich ontvangen: veel mensen hebben oude, versleten schoenen of schoeisel dat niet berekend is op het Nederlandse herfst- en winterweer. Schutrups heeft er zelfs spullen bijgeleverd om het allemaal goed te onderhouden. De sneakers van Aziz zijn dan ook brandschoon; “Ik zorg dat ik ze mooi houd.” Henriëtte, met een knipoog: “Goed inspuiten voor het wandelen dus!” 

Schutrups schoenen foto 1 - okt 2022.jpg

 

Lees ook:
06-09-18  INLIA biedt nu ook in Emmen BBB+
21-10-19  BBB+ in Emmen: de 'jonge meiden' doen het goed