15 april 2022

Paasgroet: het licht na de nacht

Paasgroet: het licht na de nacht
"Is Pasen voor jou zoiets als de zon die weer opkomt?"


Het is een vraag die ik recent kreeg van een bekende. Hij is niet religieus onderlegd en oprecht nieuwsgierig naar hoe christenen Pasen ervaren. En hij had natuurlijk wel eens gehoord over een Paaskaars, die dan aangestoken wordt. Iets met licht dat de nacht verdrijft?

Ik dacht erover na. Ja, als je de duisternis ziet als de nacht, zit er wel wat in. Ik moest denken aan de man over wie wij meer dan een jaar geleden schreven: Bryan, “een aanwinst voor de maatschappij”.  Bryan, die op dat moment nog steeds in een lange ‘nacht’ zat: onzeker of hij in Nederland zou mogen blijven en voor zijn gezin zou mogen zorgen.

Zeven jaar is zijn dochter inmiddels. Zijn mooie meisje, zoals hij haar steevast noemt. Gekregen met zijn vriendin, een Congolese weduwe die hij in 2011 in Ter Apel ontmoet. Zij heeft sinds 2013 een verblijfsvergunning, hij verkeert al die jaren in onzekerheid.

Omdat hij geen verblijfsvergunning heeft, kan hij niet bij zijn gezin wonen. Hij verblijft bij INLIA. Zo vaak hij kan gaat hij naar het gezin, verderop in de provincie. Haalt zijn dochter van school, speelt met haar, doet de boodschappen, doet klusjes in en om het huis. Al die jaren weet hij niet of hij zal kunnen blijven, of hij zijn dochter zal kunnen zien opgroeien.

Jaren van duisternis. Van ellendige, angstige gedachten in de nacht.

Maar nu is de zon opgekomen voor Bryan. Hij heeft na al die tijd een verblijfsvergunning gekregen ‘op grond van gezinsleven’, zoals dat heet *). Hij weet eindelijk dat hij een vader kan zijn voor zijn gezin. Voor hem is het licht ontstoken, de duisternis opgelost.

Als ik in de Paaswake zit, en de Paarskaars wordt ontstoken als symbool van de Levende Jezus, het Licht van de wereld, zal ik aan hem denken. Zal ik denken aan de zon die op is gekomen voor Bryan. En aan licht, dat ieder van ons kan helpen verspreiden.

Ik wens ieder van u een gezegend Pasen.

John W R van Tilborg
Directeur INLIA
 *) Noot: Bryan is namelijk medeverantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van zijn dochter – sinds de uitspraak van het EU Hof van Justitie in de zaak Chavez/Vilchez op 10 mei 2017 moet Nederland dan een verblijfsvergunning toekennen.

Het verhaal van Bryan: 
26-02-21  Een aanwinst voor de maatschappij

Meer informatie over het arrest Chavez/Vilchez van het EU Hof van Justitie:
17-05-18  Verblijf bij Nederlands kind ook voor partners in buitenland
10-05-17  EU Hof van Justitie: 'hogere belang' van kind gaat voor
09-11-16  Advocaat-Generaal EU Hof: belang van kind voorop 

Lees ook:
28-03-22  Oproep: een mens in nood is een mens in nood