28 maart 2022

Oproep: een mens in nood is een mens in nood

Oproep: een mens in nood is een mens in nood
Wat geweldig om te zien dat zoveel mensen de Oekraïners de helpende hand toesteken, dat er zoveel bereidheid is vluchtelingen op te nemen. We zagen dat ook in 2015; we stáán er als het nodig is. Hartverwarmend.


De noodkreet deze week van burgemeester Jaap Velema van Ter Apel trof bij mij wel de snaar van herkenning. Hij trekt aan de bel omdat er voor andere vluchtelingen geen plek is. Het aanmeldcentrum in zijn gemeente is overvol. In de tenten voor de eerste nachtopvang, bedoeld voor max 275 mensen, verblijven nu 700 mensen. En ze kunnen nergens heen.

Het kan niet zo zijn dat we Syriërs die voor Russische bommen vluchten anders behandelen dan Oekraïners die voor Russische bommen vluchten, stelt Velema.

Lieve vrienden en vriendinnen, u zult het met hem eens zijn. Natuurlijk kan en mag het niet waar zijn dat we zo onderscheid maken tussen vluchtelingen.

In dezelfde reportage van het programma Nieuwsuur uit Ter Apel komt - in vloeiend Oekraïens - een Syrische man aan het woord. Gevlucht uit Syrië voor de bommen van Poetin, woonde hij jarenlang in Oekraïne. Tot hij opnieuw moest vluchten voor bommen van Poetin. Hij is één van die 700 mensen in de tenten van de nachtopvang in er Apel.

Er heeft zich geen enkele gemeente gemeld om extra plekken voor hén te realiseren. Onder hen ook vele gezinnen. Gezinnen die gebombardeerd zijn moeten nu met elkaar concurreren, zegt Velema. Ik denk, nee, ik weet zeker dat u het met hem en mij eens bent: dat kan en mag niet waar zijn.

Je maakt geen onderscheid op basis van afkomst, geloof, huidskleur. Een vluchteling is een vluchteling. Een mens in nood is een mens in nood. De bommen waarvoor de Syriërs vluchten zijn even dodelijk als die waar de Oekraïners voor vluchten. De Afghanen hier staan op dodenlijsten. En zo zijn er nog velen die uit verschillende brandhaarden in de wereld zijn weggevlucht voor (oorlogs-)geweld en vervolging.

Terecht vraagt Jaap Velema zijn collega-burgemeesters om ook hén een plek te gunnen. Terecht zegt Koen Schuiling - de Groninger burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen - dat het zo niet kan. De situatie is inmiddels zo nijpend dat de veiligheidsregio overweegt het aanmeldcentrum tijdelijk te sluiten. Als gemeenten doof blijven voor deze noden, zegt Schuiling, moet er desnoods een noodwet komen zodat de staatssecretaris gemeenten aan kan wijzen.

Ik hoop dat het niet zover hoeft te komen. Ik hoop we met elkaar in Nederland het gevoel van zorgzaamheid dat we ervaren voor de Oekraïners, breder kunnen maken. Dat we onze armen spreiden voor ieder mens in nood hier. Dat we ons ontfermen over de vreemdeling op ons pad, zoals de barmhartige Samaritaan dat deed. Zonder onderscheid.

Ik vraag u mee te helpen om die boodschap te verspreiden. Om met elkaar uit te dragen: wij willen niet met twee maten meten. Om te tonen: wij omarmen vluchtelingen hier, ongeacht afkomst, geloof, huidskleur. Vanuit ons geloof dat God de eenheid van de mensen wil. Laten we samen de wereld zorgzamer maken.

Met dankbare groet voor al wat jullie doen,

John W R van Tilborg
 



Meer informatie:
De Stichting Vluchteling is een crowdfunding campagne begonnen om middels advertenties de boodschap te verspreiden: elk mens op de vlucht voelt dezelfde pijn, heeft hetzelfde verdriet, dezelfde nood. Iedere vluchteling hoort beschermd en geholpen te worden. "Laat de hartverwarmende hulp die Nederlanders nu aan Oekraïense mensen biedt de nieuwe blauwdruk worden hoe we als samenleving omgaan met alle mensen op de vlucht", aldus directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling.

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zei na afloop van de vergadering van de voorzitters van alle Veiligheidsregio's dat het Rijk dwang moet kunnen uitoefenen op gemeenten om opvangplekken voor asielzoekers beschikbaar te stellen; lees dit bericht van Nieuwsuur d.d. 28 maart 2022.

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen deed in de Nieuwsuur-uitzending nogmaals een dringend beroep op zijn collega's: "Er zijn gemeenten waar honderden plekken beschikbaar zijn, maar die niet worden benut. Wij tonen ons geen beschaafd land". Lees dit bericht van RTV Noord d.d. 28 maart 2022.

De gemeente Utrecht heeft eerder vandaag, 28 maart 2022, bekend gemaakt voor maximaal vier weken tweehonderd tijdelijke crisisopvangplaatsen te realiseren om de druk op het overvolle Aanmeldcentrum Ter Apel te verlichten; het gaat daarbij om vluchtelingen uit andere landen dan Oekraïne. Lees dit bericht op de site van RTV Noord d.d. 28 maart 2022. 

Artikel d.d. 24 maart 2022 op de site van Nieuwsuur: 'Onhoudbare en onmenselijke situatie' door ongelijke behandeling vluchtelingen