15 november 2020

Manifestatie voor Moria

Manifestatie voor Moria
Zondag 15 november om 13 uur startte een 24-uurs protestactie in diverse Europese steden, om te protesteren tegen de onmenselijke omstandigheden in Moria op Lesbos.

De actie is een initiatief van een groep burgerbewegingen en organisaties uit verschillende Europese landen. Naar de mening van deze organisaties biedt het EU-Migratiepact dat de Europese Commissie onlangs presenteerde geen humane, waardige uitweg aan de vluchtelingen die vastzitten in die kampen of in detentiecentra op Malta en vergelijkbare plekken aan de buitengrenzen van Europa.

Van zondag 15 november 13.00 uur tot maandag 16 november 13.00 uur is daarom in diverse Europese steden een 24-uurs protestactie georganiseerd. In Nederland zijn o.a. op het Museumplein in Amsterdam, de Neude in Utrecht en de Grote Markt in Groningen symbolische tentenkampen opgericht; ook in Haarlem en Harlingen werd gedemonstreerd. De gebruikte tenten worden na afloop van de actie gedoneerd als onderdeel van noodhulp aan vluchtelingen in Calais, die daar veelal op straat bivakkeren. 

Walk of Shame Joint Statement logo

 

Meer informatie:
De initiatiefnemers, w.o. #SOSMoria, Europe Must Act en Walk of Shame, hebben een 'Joint Statement' opgesteld, waar ook INLIA zich bij heeft aangesloten. Zie voor de tekst deze link.

Lees ook:
14-09-20  Groningen: vluchtelingen zijn hier welkom
20-08-20  Vluchtelingkinderen uit Griekenland blijven de gemoederen bezighouden
23-04-20  'Red de vluchtelingkinderen uit Griekenland'