14 september 2020

Groningen: Vluchtelingen zijn hier welkom

Groningen: Vluchtelingen zijn hier welkom
Honderden Groningers betuigden zondagmiddag 13 september solidariteit met de mensen uit het afgebrande kamp Moria op Lesbos. Ook het gemeentebestuur sprak zich uit.

Say it loud, say it clear: refugees are welcome here!” De honderden mensen die zich deze zondagmiddag op de Grote Markt in Groningen hebben verzameld, scanderen hun boodschap. Zij willen dat de Nederlandse regering méér vluchtelingen opneemt uit het vorige week afgebrande kamp Moria.

Zo’n 13.000 mensen hebben sindsdien geen enkele beschutting meer, ze slapen op en langs de wegen. Moeders met pasgeboren baby’s zelfs. Een inhumane situatie, vinden de sprekers. De Groningers hier zijn het hartgrondig met hen eens. Voor hen is het volstrekt onvoldoende dat het kabinet slechts honderd van deze vluchtelingen op wil nemen. En dan ook nog eens ‘uitgeruild’ tegen honderd kwetsbare vluchtelingen elders op de wereld, die anders volgend jaar naar Nederland zouden komen. Onverteerbaar, vinden de mensen hier.

sosmoriasept2020groningen-rezien-3.jpeg


“Ik schaam me kapot”
Er barst dan ook spontaan applaus uit als een van de sprekers zegt zich kapot te schamen voor Nederland. Hard en langdurig klinkt het geklap op de Grote Markt. “Moria is het menselijke schild waar Europa en de Nederlandse regering zich achter verschuilen”, vervolgt de spreker. Opnieuw applaus. Iemand in het publiek steekt zijn protestbord nog maar eens omhoog: 'Where is your EUmanity?'

Het wordt stil op de Grote Markt als iemand spreekt die in Moria heeft gewoond. Hij heeft er mensen zien sterven. Hij was er met zijn broertje van drie. Beiden hebben het gelukkig gehaald, en nu is Groningen zijn nieuwe thuis.  

De gemeente zelf is vanmiddag ook vertegenwoordigd, door wethouder Glimina Chakor. Zij laat namens het gemeentebestuur weten dat Groningen bereid is vluchtelingen op te nemen. “Wij staan klaar voor vluchtelingen in nood.” Als ze haar toespraak afsluit reageert het publiek met de leus: “We have space! We have space!” Wij hebben ruimte. Ruimte voor vluchtelingen, voor mensen in nood. In onze stad, in onze harten, in onze hoofden.

sosmoriasept2020groningen-rezien-4.jpeg

Foto's: Rezien

Meer informatie:
Teken ook de petitie #500kinderen, die oproept deze kwetsbare kinderen op te vangen en solidair te zijn met Griekenland en andere landen die helpen (aanvulling: op dit moment staat de teller al op meer dan 99.000!).
 


500kinderen logo breed


Lees ook:
20-08-20  Vluchtelingkinderen in Griekenland blijven de gemoederen bezighouden
05-06-20  Petitie en nieuwe acties voor vluchtelingkinderen