02 april 2020

Tijdelijke extra slaapboot vanwege corona-virus

Tijdelijke extra slaapboot vanwege corona-virus
Er komt tijdelijk een extra slaapboot bij de opvang in Groningen. Dat is nodig om de risico’s op verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. De asielzoekers in de opvang kunnen anders namelijk onvoldoende afstand houden van elkaar.

De meeste gasten in de zogeheten LVV (Landelijke Vreemdelingen Voorziening) in Groningen moeten hun kamer delen met een ander. Die kamers zijn echter te krap om 1,5 meter afstand te kunnen houden. Daarnaast moesten teveel mensen te weinig voorzieningen met elkaar delen, waarmee enorme risico's werden gelopen. De opvang voldoet daarmee niet aan de richtlijnen van RIVM en GGD. Bij een besmetting zou het virus zich snel kunnen verspreiden. En dat terwijl veel van de mensen een kwetsbare gezondheid hebben. Volgens artsen zou dit zeker tot slachtoffers leiden.

Vandaar dat via wethouder Glimina Chakor het College van Burgemeester en Wethouders van Groningen snel heeft gehandeld en besloten een extra boot te laten komen om de gasten beter te kunnen spreiden. Er komen dus geen extra asielzoekers in de opvang. De boot is voorlopig voor drie maanden gehuurd en komt naast de huidige slaapboot, de Amanpuri, te liggen. De asielzoekers verhuizen waarschijnlijk vrijdag 3 april naar de nieuwe boot.

De omwonenden zijn vandaag (donderdag 2 april) per brief geïnformeerd over de komst van de tijdelijke extra boot. Er is voor hen een speciaal telefoonnummer open, voor vragen hierover.

INLIA heeft veel maatregelen genomen om besmetting in de opvang tegen te gaan. Er is extra zeep uitgedeeld, er wordt extra schoongemaakt (met ontsmettingsmiddelen), medewerkers werken waar nodig met handschoenen aan en mondkapjes op, contact met gasten wordt zoveel mogelijk beperkt of vanachter ramen en luikjes gedaan, etc. Zie ook het artikel Werken in tijden van corona.  


Meer informatie:
De gemeente Groningen heeft vandaag dit persbericht uitgegeven:
https://gemeente.groningen.nl/actueel/nieuws/groningen-krijgt-extra-boot-voor-asielzoekers-lvv-vanwege-coronarisico-s

Dagblad van het Noorden heeft ook bericht over de extra boot, zie
Groningen-laat-tweede-asielboot-aanrukken-wegens-coronagevaar

Net als RTV Noord:
Asielboot-in-Stad-voldoet-niet-aan-corona-richtlijn

En de NOS nam het bericht van RTV Noord ook over;
Gemeente Groningen huurt extra boot voor opvang asielzoekers


Lees ook:
17-03-20  Het corona-virus heeft ook voor INLIA gevolgen
11-11-19  Slaapboot 'Amanpuri' voor onderhoud naar dok