06 april 2020

Eerst verhuizen, dan patat

Eerst verhuizen, dan patat
Het was voor sommige gasten een vertrouwd gezicht: de Arkona lag vorig jaar ook al eens in het Eemskanaal. Toen een weekje, nu voorlopig voor drie maanden. Zo’n vijftig gasten in de opvang van INLIA verhuisden vorig weekend naar de tijdelijke extra slaapboot.

Voor sommigen was het maar een kleine stap; van de ene naar de andere boot. De Arkona ligt pal naast ‘grote broer’ Amanpuri. Voor de gasten uit het oude Formule 1 hotel aan de Helsinkistraat had de verhuizing meer voeten in aarde: zij gingen over met een bus van Drenthe Tours. Die was speciaal aangepast zodat iedereen voldoende afstand kon houden. Daarna ging het één voor één over de loopplank, de tassen met kleding, levensmiddelen en huisraad onder de arm en in de handen geklemd.
 

Arkona gezien vanuit Amanpuri 3 apr 2020

De Arkona gezien vanaf de Amanpuri

Vorig jaar lag de Arkona hier omdat de grote slaapboot Amanpuri voor onderhoud naar het dok moest. Nu heeft de gemeente Groningen de kleinere, maar modernere slaapboot ingehuurd vanwege de corona-uitbraak. Hij is nodig om te kunnen voldoen aan de richtlijnen van het RIVM tegen de verspreiding van het virus. Mensen moeten immers 1,5 meter afstand houden tot elkaar.

Dat was onmogelijk in de kleine kamers die mensen tot nu toe moesten delen in de opvang (officieel: de Landelijke Vreemdelingen Voorziening). In het oude hotel moesten gasten ook nog eens de douches en toiletten met tientallen delen. In die omstandigheden zou het virus zich bij een besmetting razendsnel hebben kunnen verspreiden onder de gasten, van wie er velen een kwetsbare gezondheid hebben. Daarom is iedereen nu herverdeeld over het hotel en de beide slaapboten.

De reacties waren wisselend: sommigen waren heel blij met de nieuwe hut en de toegenomen privacy, anderen lieten het verlaten van een vertrouwde plek gelaten over zich heen komen. Een enkeling schrok zo erg van de aanblik van klotsend water, zo dichtbij aan de andere kant van het raam, dat hij onmiddellijk de hut weer uitrende en aan de medewerkers van INLIA vroeg om een andere plek.

Op de Arkona is, net als op de Amanpuri, geen gelegenheid om zelf te koken. Daarom is op de wal nu een tweede mobiele keuken geplaatst, waar de gasten zelf hun potje klaarmaken. Op de dinsdag na de verhuizing bleef het echter stil in de keukens: bij het Formule 1 stond de frietkraam van ‘De Belg Waterloo’, een begrip in de stad Groningen én daarbuiten. Iedere gast kon die dag bij het wekelijks ophalen van het leefgeld ook een gratis patatje halen. Zowel de gasten als de ‘Belgen’ waren zeer enthousiast.

 

Frietkraam De Belg Waterloo

De kraam van De Belg Waterloo


Lees ook:
02-04-20 Tijdelijk extra slaapboot vanwege corona-virus
26-03-20 Werken in tijden van corona

Dit bericht is ook beschikbaar als kopij voor het kerkblad. Klik hier om het te downloaden van de pagina met kerkbladartikelen.