10 maart 2020

'Op de vlucht', thema voor Doopsgezinde tieners

'Op de vlucht', thema voor Doopsgezinde tieners
'Op de vlucht' was dit jaar het thema van de tienerconferentie van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, op 7 en 8 maart in Schoorl. Reden waarom INLIA medeorganisator was. Jongerenconsulent Marijn van der Zaag doet verslag.

 

De zaterdagochtend begint met het verhaal van Raneem. Zo’n dertig tieners luisteren naar de 17-jarige Syrische uit Aleppo, die later schrijfster wil worden. Ze vertelt over haar leven in Syrië en waarom ze is gevlucht. Vertelt over de bommen, haar oom die is omgekomen, de vlucht zelf, haar gedachten en emoties. Hoe ze in bed lag, het bombardement hoorde en bang was, hoe ze op een gegeven moment dacht: 'Ik heb toch recht om veilig te slapen in mijn eigen bed? Ik heb toch recht op een toekomst die veilig is?' 

 

ADS Schoorl 070320 Raneem


"En omdat ik die rechten daar niet had, ben ik gevlucht.” Het komt binnen. Alle jongeren zijn er stil van.

Ik ben de spreekster na Raneem en mag hier vertellen over INLIA en het werk dat INLIA doet. Ik heb wat dingen meegenomen: hapjes, gemaakt door Pakistaanse en Armeense vrouwen uit onze opvang, en een videoclipje van Beau Five Days Inside. (U heeft dit tv-programma vorig jaar misschien gezien: Beau van Erven Dorens verbleef vijf dagen bij ons in de opvang voor dakloze asielzoekers in Groningen.) De hartige hapjes gaan er in als zoete koek, net als het videoclipje trouwens.

 

ADS Schoorl 0703020 Delen

 

Wat me opvalt: de jongeren delen de hapjes met elkaar, zodat iedereen overal van kan proeven. Ik vind het symbolisch.

Daarna doen we een spel: 'wat zou ik meenemen als ik zou moeten vluchten', een spel dat je bewuster maakt van wat het betekent om te moeten vluchten. Het weekend begint dus niet heel licht.

 

ADS Schoorl 0703020 Paul


Paul Hagayi brengt die ochtend een lichtere noot, ook letterlijk: hij speelt gitaar en zingt liedjes in zijn moedertaal. Paul komt oorspronkelijk uit de Democratische Republiek Congo en probeert zijn publiek driestemmig mee te laten zingen. Maar hoe spreek je “Nanje nzaba munzu y’Uwiteka” precies uit? Paul leert het iedereen geduldig en voor je het weet zingt iedereen enthousiast mee.

We genieten van een lunch voordat de workshops beginnen. Er zijn vier workshops: yoga, muziek, theater en koken.

 

ADS Schoorl 0703020 kookworkshop

 

De muziek-workshop wordt gegeven door Jabbie, een gast uit de opvang van INLIA. Hij speelt al jaren djembé en geniet van het maken van muziek, en dat is te merken tijdens de workshop. Hij leert de jongeren verscheidene ritmes. En af en toe, wanneer een van de jongeren het ritme te pakken heeft, roept hij om een solo.

 

ADS Schoorl 070320 Jabbie


Soms maakt hij het hen even extra moeilijk: even iets sneller, iets complexer. Je ziet de jongeren denken 'welke hand moet nou waar?' Jabbie lacht dan en begint weer met een nieuw ritme.

 

ADS Schoorl 070320 Djembe workshop


Wij van INLIA vertrekken na de workshops weer naar Groningen en laten de zaterdagavond aan de jongeren zelf. We zijn dan wel jong van geest, maar toch niet echt tieners meer! De kids kunnen de pub quiz en de film prima zonder ons af.

 

ADS Schoorl 070320 avond

 

Op het programma voor zondagochtend staat onder andere nog kaartjes maken voor de mensen die verblijven in onze TussenVoorziening in Eelde, waar we statushouders voorbereiden op hun toekomst in de Nederlandse samenleving. 

 

ADS Schoorl 070320 kaartjes maken

 

We zullen de kaartjes binnenkort ontvangen. Wij hebben dus nog iets om naar uit te kijken, van dit weekend!

Foto's: Gertjan Huisman

 

Lees ook:
28-01-20  Tienerconferentie 'Op de Vlucht'
10-04-19  Beau Five Days Inside in Groningen
17-04-19  Hartverwarmende reacties op Beau Five Days Inside
10-10-19  Ontmoetingen