06 mei 2019

INLIA op het Bevrijdingsfestival Drenthe

INLIA op het Bevrijdingsfestival Drenthe
We staan dicht opeen, de ‘boot’ is nagenoeg gevuld. De fotograaf knipt, de mensen juichen: de Challenge is geslaagd! Goed nieuws voor 120 kinderen in een vluchtelingenkamp in Thailand.

 

Het is zondag 5 mei, op het Bevrijdingsfestival in Assen. We vieren de vrijheid. INLIA is erbij, met de contouren van een vluchtelingenboot. Want niet overal heerst vrede en vrijheid. INLIA vraagt aandacht daarvoor met deze nagebouwde versie van Meneer Vrijdag, de boot waarop 282 vluchtelingen de zee overstaken naar Europa.


 

BFD 5mei19 BootchallengeDe contouren zijn op ware grootte nagemaakt: 11,8 bij 3,8 meter. “Niet voor te stellen”, zegt een man die zijn kinderen op de voorsteven tilt, “282 mensen”. Hij schudt het hoofd, “Hoe wanhopig moet je zijn?”

Een deel van die overvolle, wankele bootjes redt het inderdaad niet. En soms redden de bootjes het, maar sterft een deel van de mensen aan boord van ziekte, honger, dorst of uitputting. Maar Meneer Vrijdag is een uitzondering: iedereen aan boord kwam veilig over. Daarom kan INLIA de contouren van de boot gebruiken voor deze challenge, om nog meer vluchtelingen te helpen. Alleenstaande kinderen in dit geval. 

Want sponsoren hebben toegezegd iedere keer dat we de boot vullen minstens 5 warme maaltijden te verzorgen voor 120 kinderen zonder ouders in kamp Mae La in Thailand. Ze komen uit Myanmar, waar het leger de Karen-minderheid heeft verdreven door hun dorpen plat te branden. De kinderen leven er onder erbarmelijke omstandigheden. Hun voedsel: voornamelijk rijst. 

De challenge op het Bevrijdingsfestival in Assen leverde 77 dagen warme maaltijden op voor de kids. Met groenten, vlees, vis of andere hoognodige eiwitten.

 

Lampedusaboot met jongeren vr 22 jun 2018 verkleind


Als u meent Meneer Vrijdag te herkennen; dat klopt! Hij voer in juni vorig jaar in Groningen, voor het 30-jarig jubileum van INLIA. (Van de autoriteiten mochten er toen overigens beslist niet méér dan 40 personen tegelijk op het bootje...)

Aan boord voer toen de wereldberoemde dokter van Lampedusa, Pietro Bartólo mee. Hij staat al 29 jaar dag en nacht klaar wanneer vluchtelingen arriveren op het Italiaanse eilandje. Driehonderdduizend vluchtelingen, levend of dood, heeft hij gezien, begroet, behandeld, geïdentificeerd en in lijkenzakken geritst. 

 

BFD 5mei19 Fotoexpositie


Op het Bevrijdingsfestival in Assen waren foto’s van zijn werk te zien, in een container naast de boot op het strand van de Baggelhuizerplas. Aangrijpende foto’s. Van de zieken, de verminkten, de kwetsbaren en de doden. Maar ook foto’s van een behouden aankomst en van nieuw leven dat de dokter de wereld in helpt. Gelukkige moeders met hun pasgeboren baby’s. 

Wie in de container het verhaal deed, kon merken dat het mensen niet onberoerd liet. En dat is precies waarom dokter Bartólo zijn foto’s deelt: om zijn ervaringen te delen en zo te pleiten voor een menswaardiger behandeling van vluchtelingen. 

Meer weten over INLIA? Kijk eens bij Wie zijn we en Wat doen we.
INLIA steunen? Kijk bij Help ons helpen. Het rekeningnummer voor eenmalige giften staat onder Contact.
 

Lees ook:
21-06-18 'Lampedusa-boot' komt aan in Groningen
05-10-16  INLIA onderscheidt de arts van Lampedusa

Foto's: Peter Wassing