29 mei 2019

'Kiezen voor elkaar': tandartshulp en mondzorg voor dakloze vreemdelingen

'Kiezen voor elkaar': tandartshulp en mondzorg voor dakloze vreemdelingen
Een grote bus met een complete tandartspraktijk erin rijdt voor bij de bbb+ van INLIA in Groningen: organisatie Dokters van de Wereld geeft hier gratis behandelingen.


Met de landelijke  campagne ‘Kiezen voor elkaar’ biedt de medische mensenrechtenorganisatie ‘Dokters van de Wereld’ mensen gratis mondzorg en tandheelkundige hulp én vraagt ze tegelijk aandacht voor het feit dat grote groepen kwetsbare mensen te weinig toegang hebben tot de tandarts.

Wie wel eens kiespijn heeft gehad weet: dat is niet te negeren. Je wil er zo snel mogelijk vanaf. En wie wel eens zo onfortuinlijk is geweest een tand af te breken weet hoe vervelend het is om je dan aan anderen te vertonen. Maar veel mensen in Nederland kunnen niet naar de tandarts. Ook dan niet. Mensen die simpelweg geen geld hebben voor een aanvullende verzekering bijvoorbeeld. Omdat ze kampen met schulden- en/of verslavingsproblematiek.

Of mensen die zich niet kúnnen verzekeren: de dakloze vreemdelingen die INLIA opvangt.

De gasten van INLIA zijn dan ook blij met deze kans om hun monden en gebit te laten verzorgen. Gedurende de twee dagen dat de tandartsbus voor het Formule 1 hotel stond hebben 25 mensen dankbaar gebruik gemaakt van deze mogelijkheid en een aantal van hen zal de komende tijd een vervolgbehandeling kunnen krijgen.

 

DvdW Mondzorgkaravaan 23 mei 2019 bij F1INLIA-directeur John van Tilborg legt in zijn toespraak uit wat het voor deze doelgroep betekent dat ze zich niet kan verzekeren: “Als je moet leven van zo’n € 30 per week betekent een keer naar de tandarts gaan, al is het voor controle, dat je een week geen geld voor eten hebt. Er is op dit moment een vijftal tandartsen in de regio die af en toe wel een onverzekerbare vreemdeling gratis in de praktijk wil helpen, maar dat is veel te weinig voor 250 mensen.” Hij is daarom heel blij met dit initiatief van Dokters van de Wereld,  en spreekt de hoop uit dat de aandacht hiervoor meer tandartsen ertoe zal aanzetten om ook iets voor deze doelgroep te doen, die het zo hard nodig heeft.
 

Meer informatie:
Bij de start van de landelijke campagne op 9 april 2019 gaf Dokters van de Wereld dit persbericht uit.
RTV Noord besteedde in de uitzending op 29 mei 2019 aandacht aan de campagne van Dokters van de Wereld. Zie ook dit bericht op de site van de regionale omroep.