05 oktober 2016

INLIA onderscheidt de arts van Lampedusa

INLIA onderscheidt de arts van Lampedusa
INLIA onderscheidt dit weekend de arts van het eiland Lampedusa in de Martinikerk in Groningen. Dr Pietro Bartólo ontvangt dan de Levende Steen voor zijn onvermoeibare inzet voor alle vluchtelingen die, levend of dood, aanspoelen op zijn eiland.

 Zijn huisartsenpraktijk ligt midden in de storm. Pietro Bartólo zag de afgelopen jaren 280.000 vluchtelingen aanspoelen op zijn eiland, Lampedusa. Hij had ze allemaal onder handen. De levenden én de doden. Dag en nacht, in weer en wind staat hij op de kade of komt hij naar het strand. En als hij slaapt, ziet hij de doden voor zich.
 

Vluchtelingenorganisatie INLIA onderscheidt de arts dit weekend in de Martinikerk in Groningen. INLIA-directeur John van Tilborg noemt Bartólo - en met hem de hele bevolking van Lampedusa – een bron van inspiratie: “Wat deze man doet ontstijgt zijn plicht vele malen. Hij heeft letterlijk op en tussen de stoffelijke overschotten gestaan. Hij ziet steeds maar weer opnieuw alle ellende. En hij geeft niet op. Voor hem blijft ieder mens tellen.”
 

“En dat geldt eigenlijk voor dat hele eiland”, vervolgt Van Tilborg, “Lampedusa is echt een heel klein eiland, half zo groot als Schiermonnikoog. Dit jaar zijn er al weer tienduizenden vluchtelingen aangekomen. Moet je voorstellen! Bij ons zou dat tot heftige taferelen leiden. Maar daar blijft de bevolking gewoon rustig helpen.”
 

Behalve Bartólo ontvangt ook burgemeester Giusy Nicolini van het eiland de onderscheiding van INLIA; de Levende Steen. De naam van de onderscheiding is gebaseerd op een bijbeltekst (1 Petrus 2: 4-5). Nicolini pleit voor het beschermen van mensen in plaats van grenzen. Ze eist dat Europa meer doet voor vluchtelingen, zoals het creëren van veilige routes.

“Je kunt geen uitzonderingen maken op mensenrechten”, zegt Nicolini, “Wij Europeanen kunnen niet verwachten dat de onze gerespecteerd worden terwijl wij anderen die rechten ontzeggen.” Nicolini nam de Levende Steen op Lampedusa in ontvangst. Een opname van haar speech is zaterdag te zien in de Martinikerk.

Het programma in de Martinikerk bevat daarnaast onder meer de wereldpremière van de Songs of Exile, een nieuwe compositie van de bekende Groninger componist Chris Fictoor. Sprekers zijn naast Bartólo onder andere Eduard Nazarski van Amnesty International en John van Tilborg van INLIA.

Het toeval wil dat uitgerekend deze donderdag een documentaire over Lampedusa in première gaat, waarin Bartólo een hoofdrol speelt: Fuocoammare (brand op zee). Het Groninger Forum vertoont de documentaire – die in Berlijn de Gouden Beer won – vanaf 6 oktober. Op zaterdag houdt Bartólo een inleiding bij de film.

Groningen staat echt het hele weekend in het teken van Lampedusa en zijn arts, want op zondag gaat bovendien het nieuwe stuk All Inclusive van het Noord Nederlands Toneel in première in de Stadsschouwburg. De voorstelling gaat deels over het werk van Bartólo, naar aanleiding van dagboekaantekeningen van Eduard Nazarski.


Meer informatie:
De drie organisaties (Forum, NNT en INLIA) hebben op 3 oktober 2016 dit gezamenlijk persbericht uitgebracht.