25 maart 2019

Grote belangstelling voor dichtbundel Hayarpi

Grote belangstelling voor dichtbundel Hayarpi
“Prijs God, zong jij. Zijn hand zal jou bewaren.” Met die woorden besloot mede-uitgever Derk Stegeman zijn speech voor Hayarpi Tamrazyan, vrijdag 22 maart in de Bethelkapel in Den Haag. Daar werd onder grote belangstelling de dichtbundel van Hayarpi, ‘het gezicht van het kerkasiel’, gepresenteerd.


Ze schreef de bundel Aards Verdriet & Hemelse Vreugde grotendeels tijdens het kerkasiel in de Bethelkapel. Hij bevat gedichten over geloofsbeleving én over het kinderpardon en geeft zo het scherpe contrast weer tussen de angst van een jonge asielzoekster om uitgezet te worden en een rotsvast geloof in God.

 

Stegeman 20190322172845 web.jpg


Ds Stegeman verwees met zijn woorden naar het beroemde gedicht 'De moeder de vrouw' van Martinus Nijhoff: “en wat zij zong, hoorde ik dat psalmen waren (…) Prijs God, zong zij, Zijn hand zal u bewaren.” Precies wat Hayarpi doet in haar gedichten, zo stelde Stegeman. Als coördinator van het kerkasiel bedankte hij haar: “Dank je wel voor je vaste vertrouwen, voor het baken van deze bundel, voor alle geloof, hoop en liefde die jij hierin een plek en een stem hebt gegeven.”

 

De Reuver 20190322_154237 web.jpg


Ook dr René de Reuver, scriba van de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland, bedankte de jonge asielzoekster. Niet alleen voor haar gedichten als moderne psalmen, maar ook voor het appèl dat zij en haar familie deden op de kerk. “Doordat jullie voor hulp aanklopten, bepaalden jullie de kerk bij haar roeping.” De Reuver schreef al eerder dat de Bethel zo een hemelpoort werd: “Doordat de familie Tamrazyan opgesloten zat in de bescheiden kosterswoning boven de kerkzaal, kregen gebeden, lezingen, liederen, stilte en overwegingen een ongekend diepe lading.”

 

Van Tilborg spreekt 20190322_154723 web.jpg


“Hoe noem je de plek die een familie een schuilplaats biedt, hoe noem je de plek waar vrijwilligers, kerkgangers en voorgangers (zelfs uit Amerika) samenkomen, waar we het licht met elkaar brandend houden, met elkaar volhouden vanuit het geloof, voelend dat er recht gedaan moet worden aan mensen, aan deze familie en vele andere families? Ik noem die plek heilige grond. Deze kleine, lokale kapel heeft geschiedenis geschreven”, zei John van Tilborg van INLIA.

Stegeman van STEK (Stichting voor Stad en Kerk Den Haag) en Van Tilborg presenteerden als gezamenlijke uitgevers de bundel aan Hayarpi. Die beschreef in haar speech hoe de familie steun had gehad aan het geloof en aan alle mensen die het kerkasiel mogelijk maakten; “Bethel is ‘God is aanwezig’. Een veilige plek. De muren en de mensen waren als engelen om ons heen.”

Hayarpi reikte vervolgens het eerste exemplaar van de bundel uit. “Ik wil dit eerste exemplaar aanbieden aan iemand die al vele jaren is betrokken bij de hulp aan vluchtelingen en vluchteling-kinderen. Een onmogelijk harde werker, die hen de helpende hand toereikt en zo verandering brengt in het leven van mensen: John van Tilborg.” De directeur van INLIA was vervolgens sprakeloos van ontroering.

 

Galerij Bethel 20190322175922 web.jpgDe bundel kreeg een ovationeel applaus van het publiek; er waren tegen de honderd mensen. De meesten van hen waren al tijdens het kerkasiel hier geweest; als vrijwilliger, kerkganger of voorganger. De boeken werden na afloop gesigneerd door Hayarpi. Bij de presentatie en in het eerste weekend werden er al honderden exemplaren van verkocht. Vanuit het hele land wordt ernaar gevraagd.
 

Hayarpi signeert 20190322_161659 web.jpg


De opbrengst van de dichtbundel vloeit overigens in een noodfonds voor de legeskosten van het Kinderpardon. De aanvraag kost € 164 per persoon, een bedrag dat juist voor deze groep erg moeilijk op te brengen is. Een gezin met 3 kinderen moet € 820 neertellen, anders kan het geen aanvraag indienen. Geen geld? Geen pardon!

Daarom heeft INLIA dit noodfonds opgezet. De bundel kost € 12,50 en is onder meer verkrijgbaar bij Riemer in Groningen, Meppel en Amersfoort en Ichthus in Den Haag, Zoetermeer, Leiden en Alphen, en via deze links ook te bestellen in de webwinkel van deze boekhandels.
 Meer informatie:
'Dank voor de hemelpoort van Bethel', terugblik van ds René de Reuver op het kerkasiel in de Bethelkapel, op de website van de PKN

Lees ook:
26-03-19  'Houd vol, houd vol, Hij laat niet los'
22-03-19  'Gezicht van het kerkasiel' Hayarpi geeft dichtbundel uit
05-03-19  Aanvragen Kinderpardon dure kwestie
18-02-19  Tussen hoop en vrees, tussen gedichten en lineaire algebra