22 maart 2019

‘Gezicht van het kerkasiel’ Hayarpi geeft dichtbundel uit

‘Gezicht van het kerkasiel’ Hayarpi geeft dichtbundel uit
In de Bethelkapel in Den Haag is vanmiddag de dichtbundel 'Aards Verdriet & Hemelse Vreugde' van Hayarpi Tamrazyan gepresenteerd.

Hayarpi zat – samen met haar broertje, zusje en ouders – maandenlang in kerkasiel in diezelfde Bethelkapel. Daar schreef zij ’s nachts gedichten, op haar mobiele telefoon.

Het debuut combineert gedichten over haar geloofsbeleving met gedichten over het kinderpardon. Het werk geeft het schrille contrast weer tussen de verwoestende angst van een jonge asielzoeker die uitgezet dreigt te worden en een rotsvast geloof in God.

Natuurlijk was de presentatie in de Bethelkapel – waar anders dan op die plek waar Hayarpi en haar gezin al die tijd schuilden? Die plek waar zij zich voorlopig veilig wisten dankzij een doorlopende kerkdienst, geleid door zo’n 1.000 voorgangers.

 

Bethel 22 mrt 2019 Hayarpi Derk en John


Hayarpi met  de 'uitgevers' van de bundel, ds Derk Stegeman (STEK, rechts) en John van Tilborg (INLIA)

De tijd die Hayarpi in de Bethel doorbracht was er een van uitersten. Met momenten van intens verdriet, maar ook van grote vreugde. Een tijd van enorme onzekerheid, maar ook van geborgenheid, warmte en overweldigende steun. In haar gedichten komt naar voren hoe het geloof Hayarpi overeind hield en haar de kracht gaf om zelfs op de donkerste dagen te blijven hopen op een goede afloop.

De opbrengst van de dichtbundel gaat – geheel in stijl - naar een fonds voor het Kinderpardon. Die aanvragen kosten namelijk € 164 per persoon aan leges. Een gezin met drie kinderen, moet dus € 820 neertellen. Anders kan het geen aanvraag indienen. Geen geld? Geen pardon!

Omdat juist deze gezinnen erg weinig geld hebben (ze leven meestal van hooguit enkele tientjes per week), zijn ze aangewezen op leningen of liefdadigheid. Daarom heeft INLIA, mede-uitgever van de bundel, een noodfonds opgezet, zodat zoveel mogelijk kinderen die hier geworteld zijn en in aanmerking komen voor het pardon, ook daadwerkelijk die kans krijgen. Wat de bundel oplevert (na aftrek van drukkosten etc.) vloeit in dit noodfonds voor kinderen en gezinnen die een beroep willen doen op het Kinderpardon.

 

Foto van omslag Hayarpi bundel

 

De bundel, uitgegeven door STEK en INLIA, is onder meer verkrijgbaar bij boekhandel Riemer (Groningen, Meppel, Amersfoort) en boekhandel Ichthus (Den Haag, Leiden, Zoetermeer en Alphen)  en kost € 12,50.
 

Lees ook:
26-03-19  Grote belangstelling voor dichtbundel Hayarpi
05-03-19  Aanvragen kinderpardon dure kwestie
18-02-19  Tussen hoop en vrees, tussen gedichten en lineaire algebra