02 mei 2014

600 Kinderen wachten op Eerlijk Kinderpardon

Campagne start op 5 mei met oproep burgemeesters. Ongeveer 600 kinderen vallen onterecht buiten het Kinderpardon. Daarom start op 5 mei de campagne ‘Eerlijk Kinderpardon’. Burgemeesters, vluchtelingen- en kinderrechtenorganisaties strijden hand in hand voor een Kinderpardon voor álle in Nederland gewortelde kinderen..

Voor kinderen zonder verblijfsvergunning die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, kwam er in 2012 een Kinderpardon. Dat geldt voor kinderen die hier in Nederland zijn geworteld. Ze spreken Nederlands, gaan naar een Nederlandse school, ze hebben vrienden, ze sporten en gamen, ze eten stroopwafels en drop. Nederland is hun thuis. Toch kregen niet al deze kinderen een Kinderpardon. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft ruim de helft van alle aanvragen voor het Kinderpardon afgewezen. Het gaat om ongeveer 600 kinderen die wel al langer dan vijf jaar in Nederland zijn.

Regels niet uit te leggen
De gezinnen zijn bijvoorbeeld afgewezen omdat ze niet in een asielzoekerscentrum wonen. Dat kon ook niet, omdat de Rijksoverheid veel van deze mensen de opvang in een asielzoekerscentrum ontzegde. Toen stonden ze niet meer onder Rijkstoezicht. En daarom mogen ze nu niet blijven. Ook jongeren die nog veel langer geworteld zijn geraakt in Nederland, omdat ze wél jonger waren dan 13 toen ze kwamen maar nu ouder zijn dan 21, vissen achter het net. Net als kinderen voor wie de ouders de verkeerde soort verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Zulke oneerlijke regels zijn niet uit te leggen aan deze kinderen.

Oproep burgemeesters
Burgemeester Ostendorp (CDA) van de gemeente Bunnik roept samen met andere burgemeesters staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie op om opnieuw te kijken naar de afgewezen aanvragen voor het Kinderpardon. Ostendorp werd bekend door zijn steun voor het Odijkse jongetje Shenjun (8) die ook buiten het Kinderpardon valt. Samen met enkele collega’s geeft hij het startschot voor een lange rally waarbij de komende weken zoveel mogelijk handtekeningen van burgemeesters worden verzameld. De burgemeesters van onder meer Aalten (CDA), Amersfoort (CDA), Bunnik (CDA), De Ronde Venen (PvdA), Den Helder (VVD), Eemnes (VVD), Groningen (PvdA), 's-Hertogenbosch (CDA), Heiloo (CDA), Houten (CU), Katwijk (CDA), Smallingerland (VVD), Utrecht (VVD), Utrechtse Heuvelrug (VVD), Veenendaal (VVD), Vianen (CDA) Wageningen (PvdA) en Winsum (CDA) doen de aftrap, daarin gesteund door de VNG en het Landelijk Overleg Gemeentebesturen Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO).

Campagne en petitie
VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children, Kerk in Actie, Stichting LOS en Stichting INLIA willen dat kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn een verblijfsvergunning krijgen. De regels van het Kinderpardon zijn oneerlijk en niet uit te leggen. Daarom lanceren zij op 5 mei 2014 de campagne Eerlijk Kinderpardon. Campagneteams zijn aanwezig op de bevrijdingsfestivals in Wageningen, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen om handtekeningen te verzamelen. Op 25 juni a.s. is als voorlopig hoogtepunt een manifestatie in Den Haag, waar kinderen met een eigen team van lokale Bekende Nederlanders gaan strijden om de Nationale Kinderpardon Kampioenschappen Voetbal.


Meer informatie:
De speciale website www.eerlijkkinderpardon.nu, waar u ook de petitie voor een eerlijk kinderpardon kunt tekenen.
De actuele lijst van burgemeesters die de oproep hebben getekend op de website van het LOGO
Het persbericht 'Kinderpardon moet ook gelden bij gemeentelijk toezicht' d.d. 2 mei 2014 van de VNG

Update (14 mei):  al 280 burgemeesters hebben de oproep inmiddels ondertekend. Daarmee wordt het initiatief van burgemeester Ostendorp van de gemeente Bunnik nu door 70% van alle 403 burgemeesters in Nederland ondersteund.


Lees ook:
14-04-14  Kinderombudsman: honderden onterecht uitgesloten van kinderpardon
02-04-14  Tegenwerping art 1F bij kinderpardon
08-01-14  Uitspraak RB Groningen over doel 'regeling langdurig verblijvende kinderen'
19-11-13  Uitspraak Raad van State over gewortelde kinderen en art 8 EVRM
03-10-13  Kinderpardon voor slechts 620 kinderen