02 juni 2022

Medaille van verdienste voor passie, liefde en flexibiliteit

Medaille van verdienste voor passie, liefde en flexibiliteit
Nog net vóór zijn afscheid lukt het dan eindelijk: wethouder Pepijn Vemer (D66) van Tynaarlo reikt deze donderdagochtend 2 juni INLIA feestelijk de medaille van verdienste uit. Die was vorig jaar al toegekend, maar een feestelijke uitreiking zat er toen vanwege corona niet in. En Vemer wilde als scheidend wethouder nieuwkomers dit hoofdstuk graag nog zelf afsluiten, om ook zijn persoonlijke waardering uit te spreken.


De medaille is toegekend voor het werk in de TussenVoorziening in Eelde, waar INLIA van juli 2016 tot januari 2021 statushouders opving en voorbereidde op hun leven in Nederland. Dit blijk van waardering geldt voor iedereen van INLIA die eraan meewerkte: vrijwilligers, betaalde medewerkers, stagiaires en management.

Tynaarlo kent de medaille niet vaak toe en slechts 1 keer eerder aan een organisatie, vertelt Vemer. “INLIA heeft dan ook een grote humanitaire rol gespeeld. De opvang van vluchtelingen is voor iedereen van belang. En de TuVo bevordert vroege integratie.” In dat verband wees hij eerder al op het feit dat omwonenden louter positieve ‘recensies’ gaven over de TuVo.

“Zullen we het eens anders doen?”
Burgemeester Marcel Thijsen prijst in zijn speech de creatieve denkwijze van INLIA: “Als je het asielbeleid van de overheid wil doornemen, moet je zo’n 8000 velletjes papier doorploegen. Maar John (INLIA-directeur Van Tilborg, red) zei: “Zullen we het eens anders doen?”

220602INLIAMedailleVerdiensteWEBSITE_3.jpg

“En daar zit de kracht!”, meent de burgemeester, “Want als je doet wat je altijd deed, krijg je de problemen die je altijd kreeg. Voor de TuVo moest alles uitgevonden worden; opnieuw bedacht worden. En zo heeft de TuVo, heeft INLIA, het leven van velen een beetje mooier gemaakt.”

“De wereld mooier maken”
De aanwezige INLIA-medewerkers blozen nog net niet, bij alle loftuitingen. Thijsen besluit: “INLIA maakt, met passie, liefde en flexibiliteit, de wereld elke dag een beetje mooier. Dat is ook waar wij als gemeente naar streven.” En met die woorden overhandigt hij John van Tilborg de medaille.

220602INLIAMedailleVerdiensteWEBSITE_4.jpg 

Die vertelt dat de toekenning de organisatie heeft overrompeld en ontroerd. “Een prachtige erkenning van ieders werk.” Hij maakt op zijn beurt complimenten aan Tynaarlo. “We zijn trots dat we dit samen met jullie mochten doen. Deze gemeente heeft lef getoond. Compassie ook. En over flexibiliteit gesproken: die had deze gemeente zeker!”

“Te weinig ideeën, veel te veel beleid”
Maar het laatste woord is voor de burgemeester: “John, jij had het idee! En daar gaat het om. Deze wereld heeft veel te weinig ideeën en veel te veel beleid.” Het is een van die zeldzame keren dat de INLIA-directeur er het zwijgen toe doet.

220602INLIAMedailleVerdiensteWEBSITE_7.jpg
vlnr burgemeester Marcel Thijsen, INLIA-directeur John van Tilborg, wethouder Pepijn Vemer

Foto's: Peter Wassing

Lees ook:
13-01-21  Tynaarlo verleent INLIA de medaille van verdienste
31-12-20  INLIA rondt project TussenVoorziening in Eelde, Tynaarlo, af
10-07-20  WODC: TuVo bevordert vroege start integratie in Nederland
07-07-16  Eindelijk een nieuw begin: TussenVoorziening van start