06 mei 2022

Manifestatie 'Solidair met Ter Apel'

Manifestatie 'Solidair met Ter Apel'
“Ik begrijp niet dat we met z’n allen wegkijken”, zegt Angelique Schoonewille. De aanhoudende noodsituatie bij het overvolle Aanmeldcentrum in Ter Apel grijpt haar aan. Ze is verdrietig, boos, gefrustreerd dat niemand ingrijpt. “Ik dacht: dan moet ik zelf maar in actie komen.” Daarom is er vandaag een manifestatie bij het Aanmeldcentrum. De Raad van Kerken in Nederland, INLIA en diverse andere kerkelijke en maatschappelijke organisaties steunen de oproep en de manifestatie.


Ook zij vinden dat het echt niet langer zo kan in Ter Apel, en willen solidariteit betuigen met alle betrokkenen: de asielzoekers in het Aanmeldcentrum, de mensen die er werken, de plaatselijke gemeenschap en het gemeentebestuur van Westerwolde. Naast de Raad van Kerken in Nederland en INLIA steunen bijvoorbeeld ook het College van Diakenen van de Protestantse Gemeente Groningen, de Rooms-Katholieke organisatie Solidair Groningen - Drenthe en de PKN Classis Groningen-Drenthe (namens ruim 200 protestantse gemeenten) de manifestatie, net als diverse lokale geloofsgemeenschappen.

INLIA-directeur John van Tilborg is een van de sprekers. Andere sprekers zijn in ieder geval de fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeente Westerwolde (waar Ter Apel onder valt), Groninger Statenleden (van PvdA en SP) en initiatiefnemer Angelique Schoonewille. Ook de FNV vakbond (politie) zal vertegenwoordigd zijn - en spreken - op de manifestatie, die vanmiddag, vrijdag 6 mei, om 15.00 uur begint.

Nood houdt aan
De nood in Ter Apel houdt namelijk nog steeds aan. Het centrum zit sinds maandag (2 mei) opnieuw vol. In de loop van de week openen twee noodopvanglocaties in Kampen en Venray, voor in totaal 300 mensen. Het is afwachten of dat voldoende is. De gemeente Westerwolde en de Veiligheidsregio Groningen luiden al geruime tijd de noodklok en vragen Den Haag om in te grijpen. Ook het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers zelf sloeg recent alarm en vroeg om structurele oplossingen. Tot nu toe allemaal zonder resultaat.

Schoonewille vindt het gebrek aan actie om de nood in Ter Apel te lenigen in schril contrast staan met alle acties voor Oekraïners: “Zijn we alleen solidair met mensen waarmee wij ons kunnen identificeren? Zijn wij alleen solidair met mensen uit bepaalde landen? Dat kan toch niet zo zijn?” Begrijp haar niet verkeerd, zegt ze: “Ik vind het heel mooi dat we ons zo openstellen voor de Oekraïners, ik pleit er voor dat dit we óók voor anderen in nood doen.”

“Grenzen overschreden”
Ze wijst erop dat in Ter Apel een mensonwaardige situatie is ontstaan. “Keer op keer worden humane grenzen overschreden. Kinderen worden mentaal verwaarloosd, krijgen nauwelijks hulp, aandacht of dagbesteding en geen onderwijs. Medewerkers doen wat ze kunnen, maar staan met hun rug tegen de muur. En de rest van Nederland kijkt grotendeels weg of ziet het niet. Dat moet stoppen. Nu!”

Ze wil een moment van ‘hoop en solidariteit’ creëren. Voor alle vluchtelingen op het centrum, alle mensen die zich namens verschillende instanties en organisaties inzetten op het Aanmeldcentrum en iedereen die in Ter Apel woont. Het moet een dringende oproep worden om de knelpunten in de opvang op zeer korte termijn menswaardig op te lossen.

De manifestatie is vandaag, vrijdag 6 mei om 15.00 uur, naast het terrein van het Aanmeldcentrum: Ter Apelervenen 3, Ter Apel.
 

Lees ook:
29-04-22  Opnieuw alarm over situatie Ter Apel
26-04-22  Kinderombudsman: asielkinderen in Ter Apel verwaarloosd 
04-04-22  Duizenden lege plaatsen voor Oekraïners, nood in Ter Apel blijft
28-03-22 Oproep: een mens in nood is een mens in nood