18 maart 2022

Pannenkoeken bakken kun je leren

Pannenkoeken bakken kun je leren
Het is een drukte van belang in de keuken op de begane grond van het nieuwe INLIA Gasthuis Groningen.


Het was eigenlijk de bedoeling dat de internationale studenten van de Red Cross Studentdesk hier in Groningen zélf de pannenkoeken zouden bakken en daarna uit zouden delen aan de gasten. Maar ja: ze krijgen er de kans niet voor.

Eerst nemen een paar oudere dames hen het werk al uit handen, en vervolgens staat binnen een mum van tijd de keuken vol met mensen die willen leren hoe dat moet; zo’n pannenkoek of crêpe bakken. Een man uit Irak heeft in eerste instantie een veel, maar dan ook véél, te dik beslag, maar studente Franka helpt hem met de juiste verhouding melk - pannenkoekenmix.

Hopla
Even later bakt hij trots zijn eerste pannenkoek. Nog even later produceert hij ze alsof hij nooit anders heeft gedaan. De studenten blijken erg bedreven in het mixen, bakken én overdragen van kennis. Kijk, toont studente Francoise uit Zuid-Afrika: zo keer je een pannenkoek. Hopla, de lucht in, en opvangen. Hopla, doet een vrouw haar na. Gelukt. High five.

Pannenkoeken bakken Gasthuis foto 2

Ondertussen komt INLIA-directeur John van Tilborg de keuken binnen lopen. Hij krijgt prompt een pannenkoek aangeboden van een van de oudere dames die staan te bakken. Waar is de poedersuiker? Ah, gevonden. “Heerlijk.” Hij wil ook even verderop een praatje maken, maar hij vordert niet heel snel: Van Tilborg kan namelijk geen ‘bakker’ passeren zonder een pannenkoek aan te moeten nemen. Zelden maak je mensen zo blij met zo weinig ‘moeite’. “Ik doe het graag”, lacht hij.

Pannenkoeken bakken Gasthuis foto 3

“Leuk om terug te zijn”
De studenten kwamen op het idee om dit te organiseren omdat ze een heleboel pakken pannenkoekenmix gedoneerd kregen. En: ze waren hier al geweest om te helpen met het schoonmaken en inrichten van het pand. “Dat was zó leuk”, zegt Greta, “En wat is het mooi geworden! Zo leuk om terug te zijn. ” Haar collega Keegan uit Kenya vult aan. “Heel fijn om kennis te maken met de gasten ook.” Dat is wederzijds, zo te zien. Pannenkoeken: een uitstekend communicatiemiddel.


Meer informatie:
De website van de Rode Kruis Studentendesk Groningen (Engels- en Nederlandstalig)

Lees ook:
02-03-22  'De kracht van de menselijke benadering'
24-11-21  'Meehelpen aan echte oplossingen'