13 juli 2021

Oproep tot vertrekmoratorium Afghanistan

Oproep tot vertrekmoratorium Afghanistan
De Afghaanse regering heeft Europese landen opgeroepen om tijdelijk geen mensen uit te zetten naar Afghanistan, vanwege het gewelddadig offensief van de Taliban.


De Franse nieuwszender France24 meldde deze oproep van de regering van Afghanistan op 11 juli. Het offensief van de Taliban lijkt het gevolg te zijn van het terugtrekken van de NAVO-troepen uit Afghanistan. Deze terugtrekking zou eind augustus afgerond moeten zijn. Eerder werd al bekend dat de Taliban inmiddels veel gebieden in Afghanistan op regeringstroepen hebben heroverd. De Taliban zelf geven aan inmiddels al 85% van Afghanistan in handen te hebben.

De heroverde gebieden krijgen weer te maken met een middeleeuws regime, dat geen genade kent voor andersdenkenden, werkende vrouwen, schoolgaande meisjes en minderheden. Veel Afghanen vluchten daarom naar buurlanden als Pakistan en Tadzjikistan. 

Moratorium
Gezien deze negatieve ontwikkelingen in de toch al slechte veiligheidssituatie van Afghanistan, is INLIA van mening dat de Nederlandse regering thans onmiddellijk een vertrekmoratorium zou moeten instellen voor de duur van minimaal drie maanden. De Afghaanse regering vraagt Europese landen namelijk ook om uitzettingen voor in ieder geval drie maanden op te schorten. Een vertrekmoratorium is daarbij juist bedoeld voor situaties waarin sprake is van oplaaiend geweld en onduidelijk is hoe dit zich verder gaat ontwikkelen; dat is precies wat er thans in Afghanistan gebeurt. 

Afghanen van wie het asielverzoek door Nederland is afgewezen en die nu al in vreemdelingenbewaring zitten om uitgezet te worden, zouden vrijgelaten moeten worden.

Kamervragen
INLIA is samen met de overige leden van de coalitie van ngo's tegen uitzettingen naar Afghanistan in overleg hoe de oproep tot een vertrekmoratorium tijdens het Kamerreces kracht kan worden bijgezet; onder de huidige omstandigheden zijn uitzettingen naar Afghanistan niet te rechtvaardigen.

Het Kamerlid Don Ceder (ChristenUnie) heeft vandaag 13 juli schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid over de gevolgen van de terugtrekking van de internationale troepen uit Afghanistan voor het beleid ten aanzien van Afghaanse asielzoekers.


Meer informatie:
Het bericht van France24 over de oproep van de Afghaanse regering d.d. 11 juli 2021 (Engelstalig)
Het bericht van France24 over de herovering van gebieden door de Taliban d.d. 9 juli 2021
De schriftelijke vragen van Kamerlid Don Ceder d.d. 13 juli 2021
Het bericht 'Vertrek Amerikanen leidt tot paniek in Afghanistan' d.d. 5 juli 2021 op de nieuwssite van de NOS

Lees ook:
02-02-21  EASO publiceert nieuw rapport over Afghanistan
01-12-20  Ambtsbericht: Afghanistan nog steeds onveiligste land ter wereld
01-11-19  Coalitie stuurt brief aan Tweede Kamer over Afghanistan

Dossier Afghanistan in het Expertise centrum