18 mei 2021

Rechtbank Den Bosch: geen zicht op uitzetting naar Afghanistan

Rechtbank Den Bosch: geen zicht op uitzetting naar Afghanistan
De Rechtbank Den Bosch heeft op 11 mei 2021 uitgesproken dat er nu geen zicht is op uitzetting naar Afghanistan binnen een redelijke termijn; de bewaring van een Afghaanse asielzoeker moet daarom worden opgeheven.


Vreemdelingenbewaring, geen strafrechtelijke maar een administratieve maatregel, mag alleen worden toegepast als er zicht is op uitzetting van betrokkene naar het land van herkomst binnen een redelijke termijn. Dit wordt getoetst door de rechter.

In de zaak van een afgewezen Afghaanse asielzoeker werd de voor 12 mei geplande vlucht waarmee hij zou worden uitgezet geannuleerd, naar aanleiding van de aankondiging dat de NAVO zijn troepen uit Afghanistan terugtrekt. Daarom “zullen de protocollen en werkwijze van de Koninklijke Marechaussee aangepast moeten worden”, wat volgens mededeling van de DT&V ongeveer een maand zou gaan duren. Volgens de DT&V is “gedwongen vertrek naar Afghanistan namelijk alleen mogelijk met begeleiding door escorts van de KMar”.

De Rechtbank gaat echter niet mee in de redenering dat over een maand de betrokkene dan wel zal kunnen worden uitgezet. De terugtrekking van de internationale troepen die is begonnen op 1 mei 2021 zal nog duren tot uiterlijk 11 september 2021. Omdat “door dit terugtrekken negatieve gevolgen voor de reeds zeer fragiele veiligheidssituatie worden verwacht” moet de KMar medewerkers wellicht inzetten op andere taken dan het mogelijk maken van de feitelijke uitzetting naar Kabul. Bovendien is het vanwege de verslechterende veiligheidssituatie ook nog maar de vraag of de Afghaanse autoriteiten nog langer aan gedwongen uitzettingen zullen meewerken.

De Rechtbank komt dan ook tot de conclusie dat het zicht op uitzetting binnen een redelijke termijn ontbreekt en gelast daarom opheffing van de bewaring en onmiddellijke invrijheidstelling.

De onduidelijkheid over de ontwikkelingen ten aanzien van de toch al slechte veiligheidssituatie hebben helaas (nog) geen gevolgen voor het Nederlandse asielbeleid ten aanzien van Afghanistan.

 

Meer informatie:
De tekst van de uitspraak van Rechtbank Den Bosch d.d. 11 mei 2021 met zaaknummer NL21.6728

Lees ook:
02-02-21  EASO publiceert nieuw rapport over Afghanistan
01-12-20  Ambtsbericht: Afghanistan nog steeds onveiligste land ter wereld

Dit bericht maakt deel uit van het Dossier Afghanistan in het Expertise centrum
Meer over vreemdelingenbewaring in het Dossier Vreemdelingenbewaring