19 mei 2021

Nacht van de Vluchteling: een impressie

Nacht van de Vluchteling: een impressie
Precies op deze dag, 19 mei, werd 33 jaar geleden INLIA opgericht - 33 jaar inzet van velen in ons netwerk die kozen voor het bijstaan van asielzoekers in nood. Vrijwilligers overal in het land, medewerkers van het bureau in Groningen, de leden van het bestuur. Jan Heusinkveld is een van hen; sinds jaar en dag penningmeester van het bestuur. Zijn inzet voor een rechtvaardige behandeling van vluchtelingen beperkt zich niet tot INLIA. Hieronder zijn persoonlijke verslag van de voettocht tijdens de Nacht van de Vluchteling in 2019.


Klokslag middernacht klinkt het startschot en schuifelen een paar duizend mensen richting uitgang van het plein om te beginnen aan een nachtelijke wandeltocht van Nijmegen naar Arnhem. Ik schuifel daarin mee en constateer dat we ons aan de verkeerde kant van het plein hebben opgesteld, zodat we bijna achteraan komen te lopen. Iets later blijkt dat dit toch zo zijn voordeel heeft, als we van een afstandje de mensenmassa op de brug bij Nijmegen over de Waal richting Arnhem zien lopen. Een prachtige lange sliert lichtjes in het nachtelijk donker.

Het is in de nacht van 20 op 21 juni dat ik samen met mijn dochter, haar vriend en een aantal vrienden deelneem aan de 40 kilometer lange wandeltocht voor de Nacht van de Vluchteling. Een tocht waar we uiteindelijk zo’n tien uur over zullen doen. We hebben ons geruime tijd van tevoren aangemeld, zijn begonnen met trainen en hebben geld ingezameld, want het is niet zomaar een nachtelijke wandeltocht. 
Door mee te doen aan de Nacht van de Vluchteling vragen we aandacht voor de wereldwijde vluchtelingencrisis. Iedere deelnemer zamelt geld in zodat Stichting Vluchteling hulp kan bieden met medische zorg, voedsel en water bij acute nood. Maar bijvoorbeeld ook met psychosociale hulp en onderwijs bij langdurige crises. Daarnaast mag ik graag wandelen en hou van uitdagingen, dus een tocht van 40 kilometer midden in de nacht spreekt mij wel aan.

Opvallend hoeveel jongeren er meelopen, dat geeft toch vertrouwen in de toekomst om aandacht te vragen voor en compassie te hebben met vluchtelingen, dichtbij in onze buurt of verder weg in de wereld. 
We lopen de eerste paar uur gezellig mee als onderdeel van de lange sliert mensen. Na het eerste rustpunt is de sliert verdwenen en lopen kleine groepjes verspreid verder. Dit geeft letterlijk ruimte maar ook de mogelijkheid je op het lopen te concentreren en te genieten van de stilte van de nacht. Bij ieder rustpunt langs de route zijn verfrissingen en hapjes verkrijgbaar en wordt vaak muziek gemaakt of zelfs soms een kleine theatervoorstelling opgevoerd. Dat maakt het uitrusten langs de route aangenaam en laadt je weer op voor de volgende etappe.

Bij het krieken van de dag komen we aan bij de Rijn bij Arnhem, waar een prachtig schouwspel van ochtendnevel zichtbaar is boven de uiterwaarden, versterkt door de opkomende zon. Daarna lopen we in de vroege ochtend door een nog stille stad. We komen maar een enkele fietser tegen, slingerend op weg naar huis.

Via begraafplaats Moscowa en het Nederlands Openluchtmuseum komen we tot slot aan in park Sonsbeek, waar we bij de finish worden opgewacht door de directeur van Stichting Vluchteling, Tineke Ceelen. Zij hangt de wandelaars persoonlijk een medaille om als bewijs van deelname en teken van waardering. Moe en met een beetje zere voeten maar erg voldaan genieten we tot slot van een groot glas goudgeel vocht en brengen een toast uit op onze geslaagde wandelmissie voor vluchtelingen. Een wandelmissie die inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie is geworden. 

Loop jij dit jaar ook (coronaproof) met ons mee?

Jan HeusinkveldDe sponsorlopen in de Nacht van de Vluchteling, die al sinds 2010 voorafgaand aan de Internationale Dag van de Vluchteling op 20 juni worden gehouden, zijn vanwege de corona-maatregelen door de organiserende Stichting Vluchteling dit jaar verplaatst naar het weekend van 11 en 12 september 2021. Het maximale aantal deelnemers en het aantal routes is om diezelfde reden beperkt.
Op dit moment kunt u zich als u wilt deelnemen alleen op een reservelijst laten plaatsen. Meer informatie op de speciale website Nacht van de vluchteling