23 april 2021

Nieuwe huisvesting voor Groningse LVV

Nieuwe huisvesting voor Groningse LVV
De Groningse LVV krijgt deze zomer een nieuwe opvanglocatie. De nieuwbouw vervangt zowel het oude Formule 1 Hotel als de beide asielboten die INLIA nu nog in het Eemskanaal in gebruik heeft. Alle gasten komen straks in één centrale opvang.


De nieuwbouw komt pal naast het voormalige Formule 1 Hotel. Het gaat om een tijdelijk gebouw voor minstens 5 jaar, dat in vooraf vervaardigde units wordt neergezet. Er is ruimte voor 270 gasten en voorzieningen zoals lesruimtes, spreekkamers enzovoorts. Dat laatste is uiteraard belangrijk omdat INLIA met de gasten werkt aan een nieuw toekomstperspectief (duurzame terugkeer, legale vestiging in een ander land of in Nederland).

INLIA vangt sinds jaar en dag dakloze asielzoekers op in het voormalige Formule 1 Hotel. Dat pand is inmiddels al lang versleten. Het was ook te krap; vanaf januari 2017 werd daarom het schip de 'Amanpuri' bij gehuurd. In 2020 kwam er vanwege de coronamaatregelen nog een boot bij - de 'Arkona'. Gasten moesten immers 1,5 meter afstand houden en konden daarom niet meer met z’n tweeën op de krappe kamers in het oude hotel verblijven. Naast deze 3 centrale locaties, was er ook nog decentrale opvang op verschillende plekken in de stad.

In de nieuwe locatie komen straks alle gasten onder één dak. Dat is efficiënter, maar een dergelijke grootte heeft natuurlijk ook impact op gasten, personeel en vrijwilligers. Alle voor- en nadelen afwegend is de nieuwbouw de best werkbare optie. INLIA is dus verheugd met het besluit van de gemeente Groningen om voor deze oplossing te kiezen. De komende tijd wordt alles nader uitgewerkt; de bouw begint in deze zomer. Het voormalige Formule 1 Hotel wordt overigens afgebroken, de eigenaren willen daar iets nieuws neerzetten.

Foto: impressie nieuwbouw (bouwbedrijf Jan Snel)

 

Lees ook:
17-04-20  Gemeente Groningen: succesvol eerste jaar LVV
06-04-20  Eerst verhuizen, dan patat
11-11-19  Slaapboot 'Amanpuri' voor onderhoud naar het dok
03-07-19  Groningen: bedankt!