17 november 2020

INLIA Stichtingen drukker dan ooit: 207.000 overnachtingen in 2019

INLIA Stichtingen drukker dan ooit: 207.000 overnachtingen in 2019
De INLIA Stichtingen hadden het drukker dan ooit, blijkt uit het jaarbericht 2019. Ze realiseerden vorig jaar meer dan tweehonderdduizend overnachtingen voor asielzoekers in nood.


INLIA Groningen en INLIA Projecten voerden zelf het merendeel uit: circa 127.000. INLIA Groningen doet dit in het kader van de pilot met de Landelijke Vreemdelingen Voorziening, die vorig jaar van start ging. De BBB+ in het voormalige Formule 1 Hotel en het schip de 'Amanpuri' werd toen LVV. INLIA Projecten heeft de BBB+ in Emmen onder zich (opvang & begeleiding van dakloze asielzoekers) en ook de TussenVoorziening in Eelde (kleinschalige opvang van statushouders, gericht op integratie in Nederland). Pakweg 80.000 overnachtingen werden daarnaast gerealiseerd bij andere uitvoerders. 

Zo’n 31 jaar na de oprichting van de eerste Stichting INLIA is het dus feitelijk alleen maar drukker geworden. Directeur John van Tilborg schrijft dan ook in zijn voorwoord dat de werkelijkheid weerbarstig is: “Hoewel we in verdragen voor vluchtelingen, mensen- en kinderrechten hebben afgesproken ieder mens menswaardig te behandelen, verkeren vele vluchtelingen en asielzoekers in nood. Ook in Europa en in Nederland.”

Het verbond blijft na al die jaren dan ook nog steeds groeien; in 2019 sloten 5 kerken zich aan door het Charter van Groningen te ondertekenen en zo partij te kiezen voor vluchtelingen en asielzoekers in nood. Het jaarbericht blikt verder onder meer terug op de lobby voor een beter Kinderpardon, de advisering en ondersteuning van individuele kerken en asielzoekers, en tientallen werkbezoeken waaronder bezoeken van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol en de Commissaris van de Koning in Drenthe Jetta Klijnsma.

 

 
Meer informatie:
Het INLIA Jaarbericht 2019 kunt u hier lezen (download pdf-bestand)
Informatie over het Charterverbond en hoe een geloofsgemeenschap zich daarbij kan aansluiten vindt u hier
 
Lees ook:
13-11-19  Staatssecretaris Broekers-Knol bezoekt TussenVoorziening
31-10-19  Van Groninger opvangmodel BBB+ naar landelijke pilot LVV
21-10-19  BBB+ in Emmen: de 'jonge meiden' doen het goed
25-06-18  Verslag in woord en beeld van het jubileumweekend