13 januari 2020

Kinderen verdwijnen uit asielzoekerscentra: schokkende cijfers

Kinderen verdwijnen uit asielzoekerscentra: schokkende cijfers
Uit cijfers van het COA en Nidos blijkt dat ruim 2.500 kinderen in de afgelopen 10 jaar uit asielzoekerscentra zijn verdwenen. "Behoorlijk schokkend" zei INLIA-directeur John van Tilborg in een radio-interview op RTV Noord in reactie op de publicatie in NRC van 13 jan 2020.


Alleen al uit de opvanglocatie in Ter Apel verdwenen de afgelopen tien jaar 306 alleenstaande minderjarige asielzoekers. Nog eens 140 kinderen raakten uit beeld toen ze moesten verhuizen van de ene naar een andere opvanglocatie van het COA. En ook uit de beschermde opvang verdwijnen de laatste jaren steeds meer kinderen.  Sommigen reizen wellicht door naar familie elders in Nederland of in een ander Europees land.

Zeker is echter dat een deel van hen in handen valt van mensenhandelaren: Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Herman Bolhaar rapporteerde eerder dat tussen 2014 en 2018 ruim 200 kinderen door mensenhandelaren werden gedwongen tot prostitutie of tot criminele activiteiten zoals diefstal of drugshandel. Hoeveel kinderen precies in handen van criminelen vallen, is niet bekend. Gevreesd wordt dat het aantal van 200 slechts het topje van de ijsberg is.

"Stel dat er in tien jaar tijd 2.500 Nederlandse kinderen zouden verdwijnen. Dan zou het in elk praatprogramma op radio of tv een onderwerp zijn. Er zouden gigantische politieke debatten plaatsvinden. Het gaat om een buitengewoon kwetsbare groep minderjarige kinderen." zegt Van Tilborg. Hij pleit daarom voor meer toezicht, niet alleen bij verhuizing van de ene naar een andere COA-locatie, maar ook in de dagelijkse omgang en op scholen.

De Nationaal Rapporteur maakte eerder ook al melding van ruim 1.000 kinderen die in vier jaar tijd vanuit verschillende asiellocaties in Nederland verdwenen. Ook in andere Europese landen verdwijnen veel kinderen na registratie uit het zicht van de autoriteiten. ‘Het probleem van kinderen die ergens zijn aangemeld en daarna verdwijnen is nationaal en internationaal van enorme omvang. Zaken die gaan over kinderen in zulke kwetsbare situaties, vragen om diepgravend onderzoek’, aldus rapporteur Bolhaar in een persbericht van 29 april 2019.

Van Tilborg roept alle betrokken overheidsdiensten en instellingen op zich in te spannen om het probleem grondig aan te pakken. “Natuurlijk hebben betrokken partijen aandacht voor deze situatie, maar de cijfers die NRC nu boven water heeft gekregen, tonen aan dat de inspanningen onvoldoende resultaten boeken. Dit móét beter; het gaat om kinderen.”
 

Meer informatie:
Het bericht op de website van RTV Noord d.d. 13 januari 2020
Het bericht op de website van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel d.d. 29 april 2019

Lees ook:
17-12-19  UNICEF Rapport: conflict in Afghanistan doodt of verminkt 9 kinderen per dag
20-11-19  Dertig jaar Rechten van het Kind