17 december 2019

UNICEF rapport: conflict in Afghanistan doodt of verminkt 9 kinderen per dag

UNICEF rapport: conflict in Afghanistan doodt of verminkt 9 kinderen per dag
De VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF heeft een nieuw rapport uitgebracht over de positie van kinderen in Afghanistan. Dat land is voor kinderen een van de gevaarlijkste landen ter wereld; dagelijks worden minstens negen kinderen gedood of verminkt.


Kinderen in Afghanistan worden dagelijks blootgesteld aan geweld. Tussen 2009 en 2018 zijn bijna 6.500 kinderen gedood en 15.000 gewond geraakt als gevolg van het conflict. De Verenigde Naties registreerden in 2018 alleen al 162 aanvallen op scholen en ziekenhuizen en hun personeel.

UNICEF roept de strijdende partijen dan ook op alle aanvallen tegen scholen en zorginstellingen te staken en de rekrutering van kinderen te beëindigen. Zolang het daar nog zo gevaarlijk is moeten landen, waaronder Nederland, stoppen met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers, waaronder ook kwetsbare kinderen, naar Afghanistan. Kinderen terugsturen naar een land in oorlog is onaanvaardbaar, aldus UNICEF.

Eerdere oproepen
Al in 2015 riep de ambassadeur van Afghanistan in Nederland op de gedwongen uitzettingen naar zijn land te beëindigen. In oktober 2016 sloot de Europese Unie echter een deal met de Afghaanse overheid (onder de naam ‘Joint Way Forward’) om gedwongen terugname van EU-onderdanen te regelen. Vanwege de onaanvaardbare risico’s die gepaard gaan met gedwongen uitzettingen beijvert een coalitie van (eerst acht, inmiddels twaalf) kinder- en mensenrechtenorganisaties zich sinds april 2017 voor een uitzettingsstop van kwetsbare mensen naar Afghanistan. In maart van dit  jaar deed ook de Afghaanse minister van Migratie in een interview op de Nederlandse televisie (Nieuwsuur, 23 maart 2019) een oproep aan Nederland te stoppen met uitzettingen naar zijn land, omdat de algemene situatie daar te onveilig is.
Op 31 oktober jl. stuurde de coalitie tegen uitzettingen naar Afghanistan, waar ook INLIA deel van uitmaakt, weer een brief aan de woordvoerders migratiebeleid in de Tweede Kamer.

Aanvulling: extra wake in Zeist
Afgelopen zondagavond 15 december was er een extra wake bij het Detentiecentrum Zeist. Daar bevonden zich op dat moment drie gezinnen met kinderen in de zogenaamde Gesloten Gezinsvoorziening, in afwachting van uitzetting naar Afghanistan en Iran. Tientallen mensen waren vanuit het hele land naar het detentiecentrum gekomen om met deze extra wake aandacht te vragen voor de dreigende uitzettingen en om deze gezinnen een hart onder de riem te steken. Inmiddels is bekend geworden dat alle 3 de gezinnen weer zijn vrijgelaten en gedurende het verdere verloop van hun procedure weer in een regulier AZC mogen verblijven.
 

Meer informatie:
Het UNICEF Child Alert Report 'Preserving hope in Afghanistan - Protecting children in the world's most lethal conflict' d.d. 17 december 2019 (download Engelstalig pdf-bestand, 19 pag's, 3 MB)

Lees ook:
01-11-19  Coalitie stuurt brief aan Tweede Kamer over Afghanistan
09-07-19  Nederland zet vier kwetsbare kinderen uit naar Afghanistan
05-04-19  Afghaanse minister vraagt Nederland: stop uitzettingen

Dossier Afghanistan in het Expertisecentrum

De website wakezeist.nl