13 november 2019

Staatssecretaris Broekers-Knol bezoekt TussenVoorziening

Staatssecretaris Broekers-Knol bezoekt TussenVoorziening
Ze praat ontspannen met gasten, vrijwilligers en medewerkers, regisseert een foto met de koks en speelt tussendoor een potje tafelvoetbal. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol overbrugt tijdens haar bezoek aan de TussenVoorziening in Eelde moeiteloos de kloof tussen staatssecretaris en burger.

Ze is gekomen om persoonlijk poolshoogte te nemen van de stand van zaken van dit proefproject met de kleinschalige, tijdelijke opvang van vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. In de TussenVoorziening beginnen vluchtelingen direct met hun integratie: ze krijgen onder meer taalles en een waaier aan workshops over hoe het in Nederland reilt en zeilt en wat hier de gebruiken zijn. Zo kunnen ze een goede start maken in hun nieuwe leven, wanneer ze doorstromen naar gewone huisvesting.

 

191113EeldeINLIAstaatssecretarisWEBSITE1.jpeg

 

Al direct bij de presentatie over het project is te merken dat Broekers-Knol wars is van stijf protocol en bovendien precies weet waar de eventuele politieke knepen zitten. Het wordt een levendig, inhoudelijk gesprek waarin ook burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo zich roert. Hij pleit enthousiast voor het bestendigen van dit project, dat de integratie van vluchtelingen - ‘nieuwe buren’ - bevordert. De methodiek heeft zich bewezen, vindt Thijsen, die het liefst zou zien dat deze landelijk zou worden toegepast.

 

191113EeldeINLIAstaatssecretarisWEBSITE4.jpeg

 

Na de presentatie volgt uiteraard een rondleiding en toont de staatssecretaris ook een sportieve kant: als de burgemeester achter het tafelvoetbalspel plaatsneemt, neemt ze direct aan de andere zijde plaats. Ze speelt noodgedwongen met één hand - dossiers en handtas zijn in de andere hand geklemd - maar Thijsen komt niet tot scoren. Mogelijk verbiedt het protocol dat, zegt een van de ambtenaren met een knipoog. Maar ze kreeg ook hulp van een van de jongste gasten, zegt een ander lachend.

 

191113EeldeINLIAstaatssecretarisWEBSITE7.jpeg

 

De gasten hebben ondertussen lunch bereid. Een tafel vol lekkernijen uit hun landen van herkomst. Broekers - Knol doet hun inspanningen eer aan door eerst op de foto te willen met de tafel vol gerechten en iedereen die er aan heeft gewerkt. Even later schuift ze aan bij een groep, die onmiddellijk overeind komt om plaats te maken voor de Haagse ambtenaren en voor werknemers van INLIA.  “Nee”, zegt ze beslist, “Jullie moeten blijven zitten. Ik kom voor jullie.” Ze vraagt en luistert aandachtig naar hun persoonlijke verhalen. En checkt en passant hoe goed hun Nederlands vordert.

 

191113EeldeINLIAstaatssecretarisWEBSITE12.jpeg

 

De staatssecretaris rondt het bezoek na drie uur noodgedwongen af; ze moet in Den Haag verder werken aan de begroting. Op verzoek van de burgemeester wordt John van Tilborg gebeld; de INLIA-directeur is door ziekte verhinderd om aanwezig te zijn. Broekers-Knol vertelt hem dat ze het bijzonder waardevol heeft gevonden om het project zelf te bezoeken. Ze sluit af met: “Je kunt trots zijn, ik ben echt onder de indruk van wat ik hier heb gezien.”

Tekst: Margot de Jong; foto's: Peter Wassing
 

Lees ook:
28-06-19  Domweg gelukkig in een Leekster straat
10-01-19  Geweldige dag voor jonge statushouders in Wildlands
05-07-17  'We hebben wel duizend koekjes gebakken'