07 oktober 2019

'Kunnen we erover praten?'

'Kunnen we erover praten?'
Mpho Tutu van Furth sprak op de landelijke ontmoetingsdag van INLIA op zaterdag 5 oktober.

Mpho Tutu van Furth, de dominee, auteur en dochter van aartsbisschop Desmond Tutu, woont tegenwoordig in Nederland en was key note speaker tijdens de Landelijke Inspiratie en Expertise Dag voor Charterkerken op zaterdag 5 oktober jongstleden in de Emmaüskerk in Amersfoort.

Ze spreekt op de bijeenkomst over het omgaan met polarisatie. Hoe spreken we met elkaar over onderwerpen als vluchtelingen of racisme? Of vermijden we deze discussies, uit angst voor conflict? Als we het gesprek wél voeren; hoe voorkomen we dat het families, vriendenclubs of geloofsgemeenschappen splijt?

INLIA koos Mpho als gastspreker naar aanleiding van het boek over vergeving dat zij samen met haar vader Desmond schreef. INLIA-directeur John van Tilborg werd erdoor geraakt: “Een heel krachtige, bemoedigende boodschap”. INLIA kent de Zuid-Afrikaanse oud-aartsbisschop overigens al heel lang; Tutu was in 1989 een van de eerste ondertekenaars van het Charter van Groningen. Met dit verbond kozen (inter-)nationale kerkgemeenschappen destijds partij voor vluchtelingen en asielzoekers in nood.

Na de key note speech waren er dialoogtafels over hetzelfde thema, om ervaringen te delen en elkaar de hand te reiken. Na de lunch stonden er kennis-sessies over diverse onderwerpen op het programma.
Hayarpi Tamrazyan, die bekend werd door het langdurige kerkasiel in de Bethelkapel in Den Haag, sloot de dag af.