18 september 2018

"We willen geen cadeaus, papa, alleen jou!"

"We willen geen cadeaus, papa, alleen jou!"
Moussa uit Guinee, met steun van Kerk in Actie en INLIA, herenigd met zijn kinderen.

Moussa was een van de eerste gasten van de nieuwe opvang van INLIA in Groningen. Hij komt uit Guinee, een van de armste landen ter wereld en het natste land van West-Afrika. Reizigers wordt afgeraden het land te bezoeken, vanwege de grote sociale onrust en de corruptie. Moussa vlucht er weg omdat hij zijn leven er niet zeker is, als lid van een minderheidsgroepering. In maart 2015 komt hij in de opvang bij INLIA. Gedesillusioneerd omdat zijn asielverzoek is afgewezen. De droom om hier een nieuw leven op te bouwen en zijn kinderen over te laten komen, lijkt steeds verder weg.

In het voormalige Formule 1 Hotel doodt hij de tijd met sport; het meubilair op zijn kamer wordt ingezet als fitnessapparatuur. Dansen is een andere hobby waar hij zijn energie in kwijt kan. Salsa bijvoorbeeld. Als de beste. Zie hem wiegen met die heupen. Een manier om een zakcentje bij te verdienen om zijn kinderen in Guinee cadeautjes te kunnen sturen, ligt dan ook voor de hand: Mousa gaat lesgeven op een dansschool. Daar verwerft hij een Nederlandse vriendenclub, èn geld om zoon en dochter extraatjes te sturen.

 

Moussa en kinderen in Guinee


Als hij zijn kinderen op een gegeven moment vraagt  wat ze dit keer graag willen hebben is het antwoord: “We willen geen cadeaus, papa, alleen jou”. Dan gaat de knop om. Mousa regelt zijn vertrek. Al is hij nog steeds bang, hij is vastbesloten terug te keren naar zijn kinderen. En hij heeft ook al bedacht hoe hij daar in hun onderhoud zal voorzien. Een manier die veel te maken heeft met een van zijn favoriete gerechten: Mousa wil een kippenrestaurant beginnen. Desnoods in Senegal, als het leven in Guinee toch te gevaarlijk blijft.

De perspectiefmedewerkers van INLIA helpen hem met alle voorbereidingen; samen leggen ze contacten met instanties, zorgen ze ervoor dat zijn paspoort overkomt en regelen ze alles voor de reis en zijn nieuwe start daar. De gasten in de opvang en zijn vrienden zien hem node vertrekken, ze gaan hem missen. Al zijn ze blij voor hem dat hij weer bij zijn kinderen zal zijn en een nieuwe toekomst opbouwt. Met een startkapitaal van € 1500,- voor het kippenrestaurant, beschikbaar gesteld door Kerk in Actie via het zogeheten Transithuis-project. INLIA brengt hem naar Schiphol.

En daar gaat Moussa, opnieuw vol goede moed. In Guinee aangekomen wordt hij bij het vliegveld opgehaald door Diallo, een oude bekende. Uit Groningen wel te verstaan! Ze kennen elkaar uit de opvang. Diallo is óók met hulp van INLIA teruggekeerd. Hij is taxichauffeur geworden in Guinee. Hij brengt Moussa naar huis, waar zijn zoon en dochter dolblij zijn met de hereniging.

Hoe het verder zal gaan? Dat weten we natuurlijk niet. Maar we houden contact. En wie weet eten we ooit in een kippenrestaurant in Guinee een heerlijke kippenpoot met Diallo, Moussa, zijn kinderen en andere oude en nieuwe bekenden.

 

Moussa en kind in Guinee

 

Dit  verhaal is ook beschikbaar gesteld als artikel voor de kerkbladen. Voor meer artikelen zie de rubriek 'Kopij voor het kerkblad'