26 juni 2018

'Een baken voor mensen in nood'

'Een baken voor mensen in nood'
Kunstenaarscollectief WERC heeft INLIA de installatie 'MS Universal' geschonken. Het kunstwerk is een schaalmodel van de 'Amanpuri', de boot waarop INLIA voor de gemeente Groningen ruim 100 asielzoekers opvangt en begeleidt.

 

Het schaalmodel is daadwerkelijk een baken: het is uitgerust met een Automatic Identification System, waarmee ook echte schepen worden uitgerust. De MS Universal heeft daarmee een unieke identificatie, die overal ter wereld gevonden kan worden. Waar je ook bent: je kunt via gratis apps (zoals VesselFinder, ShipFinder of MarineTraffic) altijd zien waar de MS  Universal is. De kunstenaars hebben het schaalmodel aan INLIA geschonken, zodat mensen die INLIA nodig hebben, altijd weten waar er voor hen een veilige haven is.

 

Ms Universal kleur verkleind

 

Het deel van de Amanpuri dat boven het water uitsteekt, is 3D geprint. “Dat deel van de boot is heel zichtbaar”, zeggen de kunstenaars, “Iedereen die er voorbij rijdt, ziet het. Maar het leven van de mensen aan boord, is bijna onzichtbaar. We weten er te weinig van, als medebewoners van deze stad. Het is ‘onder water’ zou je kunnen zeggen.” De lichtjes in het onderste deel van het schaalmodel symboliseren dat onbekende deel van de boot. De veelkleurigheid staat voor de vlaggen van alle landen waar de gasten van INLIA vandaan komen.

 

MS Universal foto 88 Peter Wassing zat 23jun18

 

Het kunstwerk kwam tot stand doordat Joachim Rümke en Jelle Valk van WERC via het Grand Theatre meededen aan het uitwisselingsproject ‘Meet the Neighbours”. Daarin leren mensen in allerlei steden in Europa onverwachte kanten van hun eigen plaats kennen. Ze ontmoeten mensen uit andere cirkels dan hun eigen, vertrouwde omgeving en verwerken die ervaring tot een kunstwerk. Joachim en Jelle liepen enkele dagen mee met gasten op de Amanpuri.

De MS Universal werd onthuld tijdens het meerdaags evenement '30 Jaar Charter van Groningen en INLIA' als onderdeel van de exposities op het terrein tegenover de Amanpuri. Daarna zal het kunstwerk een permanente plaats krijgen bij INLIA.  

 

 

Joachim Rümke van WERC geeft een toelichting tijdens de onthulling van de MS Universal op het expositieterrein aan het Eemskanaal.


Meer informatie over WERC en Meet the Neighbours
Zie ook Verslag in woord en beeld van het jubileumweekend