16 maart 2018

Zwart-wit denken en vluchtelingen....

Zwart-wit denken en vluchtelingen....
De Projectgroep Vluchtelingen van de Raad van Kerken in Nederland nodigt u van harte uit voor een werkdag over het thema "zwart-wit denken en vluchtelingen.... hoe ga je er mee om?".. Zaterdag 24 maart 2018 van 10.30 tot 14.45 uur in de Bergkerk in Amersfoort. U bent van harte welkom, de deelname incl. lunch is gratis. 

Felle discussies over Zwarte Piet, onze Nederlandse identiteit, de plaats van de islam en uiteraard de komst van vluchtelingen in onze samenleving zijn aan de orde van de dag. Vooral de extremen zijn hoorbaar: zwart en wit drijven het Grijze Midden met haar brede diversiteit aan meningen steeds verder in het nauw.

Tijdens deze werkdag gaan we dieper in op het zwart-wit denken, dat ook in kerkelijke gemeenschappen terugkomt en zoeken we naar manieren om hier mee om te gaan. 

Na de opening en een meditatief moment door het Moderamen van de Raad van Kerken, presenteert Jorit Hoekstra van Stay Human de uitkomsten van het onderzoek "Nationale Monitor Polarisatie en Draagvlak Vluchtelingen". Daarna houdt Edwin van der Scheur namens de Stichting Dare to be Grey een inleiding over "Zwart-wit denken en het Grijze Midden".

Diaconaal predikante Marieke Sillevis-Smitt uit Utrecht verzorgt een bijdrage uit de praktijk van de kerken, en specifiek voor ambtsdragers een workshop "Hoe om te gaan met weerstand en polarisatie in de gemeente met een vrij en vrolijk hart?".

Workshops worden verder behalve door Dare to be Grey ook aangeboden door Centrum '40-'45 (over "Kracht en kwetsbaarheid van vluchtelingen") en door INLIA (over "Ontwikkelingen en kansen Bed-Bad-Brood en Begeleiding").

U bent welkom vanaf 10.15 (inloop met koffie/thee).
Om 14.45 uur wordt de werkdag gezamenlijk afgesloten met een drankje.

Locatie: Bergkerk, Dr A Kuyperlaan 2, Amersfoort (op loopafstand van het NS-station).
Deelname is gratis, lunch inbegrepen.
Graag aanmelden per e-mail via het secretariaat van de RvKN: rvk@raadvankerken.nl