20 november 2017

Zweeds warenhuis biedt vluchtelingen in nood helpende hand

Zweeds warenhuis biedt vluchtelingen in nood helpende hand
IKEA creërt ruimte in kamers en hoofden. De gezinnen in de BBB+-opvang in de stad Groningen hebben een opgeruimd huis èn gevoel, dankzij de IKEA. Met een royale gift werd INLIA in staat gesteld verblijfsruimten van de gasten in de BBB+ -opvang op te knappen. .

De gezinnen worden in opdracht van de gemeente Groningen opgevangen door vluchtelingenorganisatie INLIA, die hen helpt daar te werken aan een nieuw toekomstperspectief (hervestiging in het land van herkomst, in Nederland of een derde land). Het zijn asielzoekers die óf afgewezen zijn maar (nog) niet terug kunnen naar hun land van herkomst, óf nog een procedure hebben lopen maar geen rijksopvang krijgen, terwijl ze hun beslissing in Nederland mogen afwachten. De meeste van hen worden opgevangen in het oude Formule 1 hotel, of op een grote slaapboot in het Eemskanaal. Maar de gezinnen met jonge kinderen zitten op een derde locatie: in een familiehuis. 

 

Toen het nieuws kwam dat INLIA van de IKEA voor € 5000,- aan spullen uit mocht zoeken in de winkel om het werk voor de collega’s en het verblijf voor de gasten een beetje draaglijker te maken, werd de teamleidster van de maatschappelijke opvang,  Izre Kuiper,  dolenthousiast. Ze wist ook gelijk hoe deze steun enorm van pas zou komen in het familiehuis. Dat was immers ingericht met veel oude weggevertjes. En sowieso: een huis met gezinnen met allemaal jonge kinderen, zo’n huis kan wel wat kasten en bergmeubels gebruiken! 


 

De woonkamer in het familiehuis werd helemaal opnieuw ingericht. Die oogt nu opgeruimder en rustiger. De mensen waren er erg blij mee; sommigen werden emotioneel. Izre Kuiper: “De mensen hier hebben zo veel stress door de onzekerheid over hun toekomst en die van hun kinderen. Ze zitten vaak in een negatieve spiraal. En ineens was er zo’n positief gebaar van IKEA en waren er frisse, mooie, nieuwe meubels. Dat doet mensen zó ontzettend goed. Voor één vrouw voelde het zelfs als een nieuwe start.”

Er is ook extra ruimte gecreëerd voor een speelhoek waar de kinderen heerlijk hun gang kunnen gaan; iets waar zij én de ouders van genieten. Daarnaast zijn er op de slaapkamers allemaal nieuwe kasten gekomen, waardoor ook de slaapkamers veel opgeruimder en rustiger zijn.  
  

Er was nog een beetje geld over, waarmee de recreatiezaal in het voormalige Formule 1 hotel ook nog kon worden gefatsoeneerd: nieuwe stoelen, twee nieuwe banken, gordijnen en planten. Het is daarmee een plek geworden waar de mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan, bordspellen kunnen spelen en zo meer. Izre: “Het was een feest om de gezichten te zien, toen we binnenkwamen met de nieuwe spullen. Er wordt dan ook veel gebruik van gemaakt.”

Dankjewel IKEA!