07 december 2009

Kaarten tegen Witte Kerst in Italië

Burgemeester Claretti van het Italiaanse stadje Coccaglio is onder de naam Witte Kerst een operatie gestart om alle illegale immigranten voor 25 december uit de stad te verwijderen. Hij wil 'schoon schip maken' door huis aan huis de verblijfsvergunning te laten controleren van alle 400 buitenlanders in het stadje dat totaal 7000 inwoners telt.

De burgemeester (lid van van de partij Lega Nord) verbindt deze actie aan het kerstfeest, dat voor hem "geen feest van de gastvrijheid maar van de christelijke traditie, onze eigen identiteit" is.

Juist hiertegen komen kerken in verzet. Tijdens de recente conferentie van de CCME in Boedapest deden vertegenwoordigers van de Italiaanse Federatie van Protestantse Kerken (FCEI) een beroep op onze solidariteit. De FCEI, een koepel van enkele honderden lokale protestantse kerken die in het overwegend Rooms-Katholieke Italië een minderheid vormen, was twintig jaar geleden al nauw betrokken bij de totstandkoming van het Charter van Groningen.

Wij roepen daarom ook de Chartergemeenschappen in Nederland op om in solidariteit met deze Charterkerken in Italië kerstkaarten naar deze Italiaanse burgemeester te sturen met daarop de tekst: "We wish you a multicolored Christmas".

 

Het adres van de burgemeester is:

Sindaco dott. Franco Claretti
Comune di Coccaglio
Viale Matteotti 10
I - 25030 Coccaglio (BS)
Italia

 

Meer informatie over de kaartenactie is te lezen op de site van Kerk in Actie.

Meer over de operatie White Christmas is te lezen in het Algemeen Dagblad.