22 februari 2013

Uitzettingen naar Somalië opnieuw door de rechter geblokkeerd

Uitzettingen naar Somalië opnieuw door de rechter geblokkeerd
Human Rights Watch roept Nederland op niet uit te zetten. Twee voor deze week geplande uitzettingen naar Somalië zijn door de Rechtbank Den Haag en de Raad van State tegengehouden. Rechters delen dus niet de conclusie van de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, gebaseerd op het ambtsbericht van november 2012, dat uitzetten naar Somalië weer mogelijk zou zijn.

Op grond van het algemeen ambtsbericht over Somalië van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken van 30 november 2012 was staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie tot de conclusie gekomen dat de veiligheidssituatie in Mogadishu dusdanig was verbeterd, dat er weer via Mogadishu naar Somalië verwijderd kon worden. Op 20 februari jl. wilde de Dienst Terugkeer & Vertrek voor het eerst sinds lange tijd weer een Somaliër uitzetten, maar de voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag heeft die uitzetting tegengehouden. In de zaak van een andere Somaliër, die op 23 februari zou worden uitgezet, heeft de Raad van State op procedurele gronden (een nog lopend hoger beroep) met een voorlopige voorziening de uitzetting naar Somalië geblokkeerd.

Human Rights Watch heeft in een persbericht d.d. 21 februari 2013 de Nederlandse overheid opgeroepen geen Somaliërs naar Mogadishu uit te zetten, en zich te houden aan de richtlijnen van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR). Volgens deze richtlijnen is de situatie in Somalië nog te gevaarlijk. In januari van dit jaar verzocht de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen dhr António Guterres, in een gesprek met Tweede Kamerleden ook nog uitdrukkelijk om niet naar Somalië uit te zetten. Overigens worden ook in het actuele reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken d.d. 31 januari 2013 alle reizen naar Somalië inclusief Somaliland en Puntland ontraden, en wordt Nederlanders geadviseerd deze gebieden direct te verlaten.


Meer informatie:
Het persbericht van HRW (Engelstalig, pdf-bestand, 4 pag's) d.d. 21 feb 2013
Het reisadvies voor Somalië op de site van Buitenlandse Zaken d.d. 31 jan 2013

Lees ook:
20-12-12  Staatssecretaris verklaart Somalië 'veilig'
17-07-12  Raad van State verbiedt alle uitzettingen naar Somalië

Dossier Somalië