22 juni 2009

De ergste plaatsen om vluchteling te zijn

De ergste plaatsen om vluchteling te zijn
Gaza, Zuid-Afrika en Thailand horen tot de ergste plaatsen ter wereld om vluchteling te zijn. Dit is een van de resultaten van het jaarlijkse World Refugee Survey van het United States Committee for Refugees and Immigrants (USCRI), dat vorige week werd uitgebracht.


Het rapport noemt Gaza een van de ergste plaatsen ter wereld, vooral in de nasleep van de Israëlische militaire campagne die begon in december vorig jaar. In Gaza bevindt zich een deel van de grootste groep vluchtelingen, die bestaat uit 3 1/4 miljoen Palestijnen die al zestig jaar lang 'bewaard' worden in verschillende landen in het Midden-Oosten en in kampen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.

Zuid-Afrika wordt genoemd vanwege de golf van xenofoob geweld. Bendes uit de sloppenwijken hebben bij aanvallen op buitenlanders tienduizenden vluchtelingen opnieuw verjaagd.

Thailand scoort vooral slecht door de behandeling van de Rohingyas, die in gammele bootjes terug in open zee werden gesleept door de Thaise marine om te vermijden dat ze aan land zouden komen.

Andere landen met een slecht rapport waren Kenia, Maleisië, Egypte en Turkije. In Turkije kwamen vier Iraakse vluchtelingen om toen ze verplicht werden om een rivier weer over te zwemmen richting Irak.

Gastvrij
De landen die veel beter scoren wat betreft de goede opvang van vluchtelingen zijn Brazilië, Ecuador en Costa Rica. Brazilië heeft asiel gegeven aan Palestijnen die gevlucht zijn uit Irak, terwijl Ecuador een registratieprogramma opzette voor tienduizenden Colombiaanse vluchtelingen.

 

Meer informatie :
De website van United States Committee for Refugees and Immigrants