25 november 2010

Minister hervat uitzettingen naar Irak

Minister hervat uitzettingen naar Irak
De minister voor Immigratie en Asiel heeft in een brief aan de Kamer (24 november) laten weten dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) vanaf nu de procedures van Irakese asielzoekers op individuele basis gaat beoordelen. Hieruit concludeert minister Leers dat andere Irakese asielzoekers vanaf nu wel weer uitgezet kunnen worden. De uitzettingsstop naar Irak, die sinds 2 november van kracht was, wordt dan ook weer opgeheven.


Hiermee gaat de minister voorbij aan het feit dat het EHRM altijd procedures 'individueel' behandelt. Individuele beslissingen van het EHRM hebben echter meestal wel degelijk een bredere werking dan alleen voor het individuele geval. Voor vergelijkbare zaken heeft een individuele beslissing ook betekenis: dat is hoe jurisprudentie werkt. Het was dan ook altijd goed gebruik van de rijksoverheid om in vergelijkbare zaken ook niet over te gaan tot uitzetting.

Dit uitgangspunt wordt nu door deze minister losgelaten. Immers, het EHRM heeft al in vele individuele zaken, die ook qua inhoudelijke asielmotieven van elkaar verschillen, 'interim measures' getroffen. Desondanks dient vanaf nu weer iedere nieuwe Irakees voor wie uitzetting dreigt, naar het EHRM te stappen om zijn/haar uitzetting te voorkomen. Het toch al overbelaste EHRM wordt daarmee geheel onnodig opgezadeld met allerlei zaken van Irakese asielzoekers uit Nederland.

Meer informatie:
Lees hier de brief d.d. 23 november 2010 van het EHRM aan de Nederlandse regering (Engelstalig, pdf-bestand).

Lees hier de brief d.d. 24 november 2010 van minister Leers, waarmee hij bovengenoemde brief van het EHRM aan de Tweede Kamer heeft gestuurd (word-bestand).

Zie ook:
04-11-10  Europees Hof blokkeert alle uitzettingen naar Irak
22-10-10  Uitzettingen naar Irak niet opgeschort