26 augustus 2010

Geweld in Somalië laait op

Op 24 augustus jl. is er een forse aanslag gepleegd op een hotel in Mogadishu waarbij zeker dertig doden vielen, zo melden diverse media. Onder de doden bevonden zich zes parlementsleden.


De aanslag is waarschijnlijk gepleegd door de terroristische organisatie Al-Shabaab. Het betreffende hotel bevond zich in het gedeelte van Mogadishu dat onder controle staat van de Transitional Federal Government (TFG) van Somalië, die al enige tijd een strijd om de macht voert met de Al-Shabaab.

De aanslag onderstreept de machteloosheid van de TFG. Deze vijftiende regering sinds in 1991 het centraal gezag in Somalië ineenstortte, controleert niet méér dan een paar vierkante kilometer van het grondgebied van Mogadishu. In dit gebied bevinden zich het presidentieel paleis, de luchthaven en de zeehaven. De TFG is daarbij afhankelijk van ruim zesduizend vredessoldaten. Verscheidene aanslagen waaronder die van 24 augustus hebben echter laten zien dat er van enig feitelijk gezag geen sprake is en dat ook dit zogenaamde 'gecontroleerde’ gebied, zeer kwetsbaar is. De radicaal-islamitische groepering Al-Shabaab had maandag jl. een 'massale oorlog' aangekondigd tegen de vredesmissie AMISOM, vooral bestaande uit vredessoldaten uit Oeganda.

Ondanks het feit dat bekend is dat de situatie in geheel Mogadishu onveilig is, wat de aanslag van 24 augustus nog maar weer eens bewijst, blijft het Nederlandse ministerie van Justitie volharden in haar voornemen om uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers terug te sturen naar Mogadishu. 
 

Dossier Somalië