01 april 2022

Solidariteitsbezoek Raad van Kerken aan Griekenland

Solidariteitsbezoek Raad van Kerken aan Griekenland
Een delegatie van de Raad van Kerken in Nederland bracht in maart 2022 een solidariteitsbezoek aan kerken en hulporganisaties die zich inzetten voor vluchtelingen in Griekenland. De delegatie sprak met kerkleiders en hulpverleners en bezocht vluchtelingenkampen in Thessaloniki, Katerini en Athene. Een indrukwekkende week met ontroerende momenten, aldus delegatieleider en voorzitter van de Raad Geert van Dartel.


De Raad had twee doelen met deze reis: in de eerste plaats solidariteit betuigen met Griekse kerken en hulporganisaties die zich in heel moeilijke omstandigheden inzetten voor vluchtelingen. Veel vluchtelingen die naar Europa vluchten zetten in Griekenland het eerst voet aan land en als gevolg van de Overeenkomst van Dublin wordt Griekenland dan verantwoordelijk gehouden voor hun opvang en procedure. Vanwege de economische crisis in Griekenland staat de zorg en steun voor vluchtelingen echter al jaren onder grote druk. Andere Europese landen zijn gemaakte afspraken over een eerlijker verdeling over de EU-lidstaten (zgn. ‘relocatie’) niet nagekomen. Er verschijnen rapporten over ‘pushbacks’ van asielzoekers die met geweld de grens naar Turkije worden overgezet en humanitaire hulp aan vluchtelingen wordt in Griekenland bestraft met boetes en celstraffen.

Het tweede doel van de reis was de aandacht van kerkleden in Nederland en politici in ‘Den Haag’ te vestigen op de situatie van vluchtelingen in Griekenland. De reis zal als spiegel kunnen dienen voor Nederland, dat meer voor vluchtelingen kan en moet doen, aldus de Raad. Daarom zal algemeen secretaris van de Raad Christien Crouwel, samen met enkele andere delegatieleden, de bevindingen van de reis op 5 april aanstaande aanbieden aan de vaste commissie Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer.
 

Meer informatie:
Op de pagina 'Solidariteitsbezoek Griekenland' op de website van de Raad van Kerken staan uitgebreide verslagen en foto's.

Lees ook:
23-02-22  UNHCR waarschuwt voor toenemend geweld tegen vluchtelingen aan Europese grenzen
19-01-22  ACVZ over pushbacks: 'EU-grenzen zijn ook onze grenzen'
18-11-21  'Samen kunnen we opnieuw een miljoen kwetsbare mensen redden'