20 mei 2021

Eindelijk: verblijfsvergunning voor 'de man die niet bestaat'

Eindelijk: verblijfsvergunning voor 'de man die niet bestaat'
Na 18 jaar kan Chun Sheng Yan eindelijk verder met zijn leven. De IND gaf hem deze week een verblijfsvergunning.


Chun werd op zijn 14e door een smokkelaar naar Nederland gebracht, mishandeld en gedwongen in de keuken van een restaurant te werken. Toen hij daaruit wist te ontsnappen en asiel vroeg werd hij niet geloofd. Omdat hij geen enkel document heeft waarmee hij zijn identiteit kan bewijzen mag hij niet in Nederland blijven. Nederland verwijst Chun naar China, maar de Chinese ambassade wil hem geen identiteitspapieren verstrekken. Zo kwam Chun in de noodopvang voor dakloze asielzoekers terecht.

Jarenlang streden Chun, zijn advocaat, betrokken particulieren en diverse hulpverleners waaronder INLIA voor een oplossing. Januari vorig jaar kwam Chun landelijk in de publiciteit, toen zijn verhaal in het Dagblad van het Noorden verscheen. Oud-burgemeester Peter den Oudsten van Groningen zette zich in voor de zaak, er werden zelfs Kamervragen gesteld, maar mede door de afschaffing van de ‘discretionaire bevoegdheid’ van de staatssecretaris kwam een oplossing nog steeds niet dichterbij.

Een spontaan door particulieren opgezette crowdfunding-actie bracht vorig jaar ruim € 25.000 op, o.a. bedoeld voor de kosten van juridisch onderzoek.

Afgelopen dinsdag kwam dan eindelijk het verlossende woord. Met zijn verblijfsvergunning, verleend op grond van het recht op privé-leven cf. art 8 EVRM, mag Chun, nu 33 jaar oud, echt een legaal bestaan in Nederland opbouwen; hij wil graag zijn rijbewijs gaan halen en een eigen bedrijfje beginnen.

 

Meer informatie:
Op de site van het Dagblad van het Noorden staat dit videofilmpje met Chun d.d. 18 mei 2021.

Bij hulpverleners zijn veel meer gevallen bekend waarin ongedocumenteerde asielzoekers hun nationaliteit en identiteit niet kunnen bewijzen. Het gaat daarbij niet alleen om ‘staatlozen’, maar veel vaker om mensen die geen documenten kunnen verkrijgen om hun nationaliteit te bewijzen.


Lees ook:
11-01-21 Wetsvoorstel vaststelling staatloosheid eindelijk ingediend
21-02-20  ‘Je leeft maar kunt niet bewijzen dat je bestaat’
10-01-20  Kamervragen over Chun, ‘de man die niet bestaat’

Dossier Staatloosheid


Bij de afbeelding:  het boeket bloemen dat Chun aan INLIA bracht, als dank voor de hulp en steun gedurende de afgelopen jaren.