18 maart 2020

Overheidsdiensten en aanmeldcentrum dicht vanwege corona-virus

Overheidsdiensten en aanmeldcentrum dicht vanwege corona-virus
De asielprocedure en de terugkeeractiviteiten zijn stilgelegd vanwege het corona-virus.


De corona-pandemie heeft ook gevolgen voor terugkeer, opvang van nieuwkomers én het opstarten van asielaanvragen, nu de betrokken overheidsdiensten en het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn gesloten. De Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V), de vreemdelingenpolitie (AVIM) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) hebben alle afspraken met asielzoekers voorlopig afgezegd. Mensen die terug willen keren naar hun land van herkomst worden op dit moment dus niet geholpen door de IOM en de DT&V; terugkeer wordt vertraagd.

Aanmeldcentrum dicht
Het aanmeldcentrum in Ter Apel werd met ingang van afgelopen zondag (15 maart) gesloten voor nieuwe binnenkomers. Mensen werden bij de poort geweigerd om te voorkomen dat zij het corona-virus zouden binnenbrengen. Op aandringen van INLIA, gemeenten en deskundigen besloot het COA maandag alsnog tot het organiseren van 'noodonderdak'.
Gisteren (dinsdag 17 maart) werden we totaal verrast toen toch mensen werden weggestuurd bij de poort van het aanmeldcentrum; enkelen kregen zelfs te horen dat ze over 6 weken terug konden komen. Zowel INLIA als verschillende gemeenten hebben daarop direct bij het ministerie aan de bel getrokken.

Medisch onverantwoord
INLIA vindt het medisch onverantwoord om nieuwkomers op straat te laten zwerven. Ze hebben een verhoogd risico op infectieziekten, waaronder het corona-virus, omdat het merendeel lang geen toegang heeft gehad tot gezondheidszorg en tijdens de reis in hygiënisch slechte omstandigheden heeft verkeerd. Onder hen kwetsbare ouderen, chronisch zieken, minder validen en gezinnen met kinderen. 
Hun medische staat moet zo snel mogelijk beoordeeld worden om de juiste zorg in te kunnen zetten. In het directe belang van de mensen zelf én dat van de omgeving. Anders zijn hoge risico’s voor de volksgezondheid te voorzien.
Ook zag INLIA een groot risico op maatschappelijke ontwrichting als mensen (mogelijk zelfs honderden per week) noodgedwongen rondzwerven, misschien wel besmet zijn en geen mogelijkheid hebben om legaal in hun levensonderhoud te voorzien. INLIA was dus opgelucht dat werd besloten tot 'noodonderdak'.

Van Ter Apel naar Emmen...
Enkele mensen die gisteren uit Ter Apel werden weggestuurd hebben zich gemeld bij het kantoor van INLIA in Emmen. We hebben uiteraard opheldering gevraagd. Ook nu geldt onze stelregel: 'De straat is nooit onderdeel van de oplossing, maar altijd onderdeel van het probleem'. Vandaag, woensdag, moet duidelijk worden waar het 'noodonderdak' voor nieuwe asielzoekers komt.

Asielprocedure gesloten
Opvang of niet: het aanvragen van asiel is voorlopig niet mogelijk. De IND laat nieuwkomers niet toe tot de asielprocedure en evenmin wordt het identificatieproces gestart.

 

Meer informatie:
De brief over 'vervolgmaatregelen aanpak corona-virus' die minister Grapperhaus en staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie & Veiligheid aan de Tweede Kamer stuurden d.d. 15 maart 2020
Het bericht 'Asielzoekers toch weggestuurd bij aanmeldcentrum Ter Apel' van 17 maart 2020 op de nieuwssite van de NOS

Lees ook:
17-03-20  Het corona-virus heeft ook voor INLIA gevolgen