20 juni 2019

Een triest record: bijna 71 miljoen mensen op de vlucht

Een triest record: bijna 71 miljoen mensen op de vlucht
Ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag, 20 juni, heeft de UNHCR nieuwe cijfers bekendgemaakt. De vluchtelingenorganisatie van de VN telde eind 2018 een record-aantal van 70,8 miljoen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of onderdrukking.

Daarmee is voor het zesde jaar op rij een triest record gevestigd, aldus de UNHCR.  Alleen al in 2018 kwamen er 13,6 miljoen mensen bij die moesten vluchten; dat is gemiddeld 37.000 mensen per dag die hun huis gedwongen moesten verlaten. 

Van het totaal aantal van bijna 71 miljoen moesten bijna 26 miljoen hun land uit vluchten; 41,3 miljoen mensen vluchtten binnen hun landsgrenzen; zij worden ook wel ‘intern ontheemden’ genoemd. Wereldwijd wachtten eind 2018 3,5 miljoen mensen op de uitkomst van hun verzoek om asiel.

Meer dan tweederde van alle vluchtelingen is afkomstig uit slechts vijf landen: Syrië, Afghanistan, Zuid-Soedan, Myanmar en Somalië.

Van elke 108 mensen op de wereld is er één vluchteling; en de helft van alle vluchtelingen is jonger dan 18 jaar. Ruim honderdduizend kinderen vluchtten alleen of raakten onderweg hun ouders kwijt, bijvoorbeeld tijdens een overtocht op zee.

Verreweg de meeste vluchtelingen (80%) worden opgevangen in een buurland, dus in de regio, en de armste landen ter wereld zijn gastheer voor een derde van alle vluchtelingen. De rijkere landen vangen samen 16% van alle vluchtelingen op. Turkije staat met 3,7 miljoen mensen voor het vijfde achtereenvolgende jaar op de 1e plaats.

Slechts een half miljoen vluchtelingen kon in 2018 weer terugkeren naar huis; 92.000 mensen werden hervestigd, en dat is minder dan 7% van het totaal aantal mensen die voor hervestiging in aanmerking kwamen.

 

Meer informatie:
Het bericht op de Nederlandse site van de UNHCR over het Global Trends Report