29 maart 2019

Eenmaal, andermaal....

Eenmaal, andermaal....
“Hoeveel kost dit schilderij? Oh, het is al verkocht”, roept wethouder Mattias Gijsbertsen van Groningen verrast uit. Inderdaad; nog vóór dat de expositie goed en wel door diezelfde Gijsbertsen is geopend, zijn de eerste werken al verkocht. De schilderijen zijn gemaakt door gasten van INLIA en deelnemers van Het Twaalfde Huis.


En ze vliegen als warme broodjes over de toonbank. Als de GroenLinks-wethouder het betreffende stuk had willen kopen, vist hij achter het net. De expositie met het werk van de niet-alledaagse kunstenaars is in de hal van het GGD-gebouw aan het Hanzeplein in de stad Groningen, omdat de GGD wekelijks spreekuren op locatie houdt bij Het Twaalfde Huis en INLIA.

 

Schilderijenexpositie GGD 28mrt2019En de GGD Groningen heeft – zoals Gijsbertsen in zijn speech zegt – een jubeljaar: dit jaar is het honderdjarig bestaan. Met allerlei activiteiten, waaronder dus een expositie om de talenten van deze cliënten van de gezondheidsdienst in de spotlights te zetten. Met overigens een nieuwe zithoek, gemaakt door deelnemers van Stichting Werkpro. Het Twaalfde Huis biedt dagbesteding aan verslaafden, Werkpro biedt begeleid werk en dagbesteding aan heel diverse groepen.

De gasten van de ‘bed, bad, brood’-opvang voor asielzoekers in nood van INLIA zijn zelfs dubbel vertegenwoordigd vanmiddag: er hangen schilderijen van hen, maar ook de band die de muziek verzorgt bij de opening, bestaat uit INLIA-gasten. De boot-band, wordt ‘ie genoemd, naar de grote slaapboot van INLIA aan het Eemskanaal.

 

Boot-band GGD 28mrt2019“Muziek is een taal die we allemaal spreken en verstaan”, zegt een bandlid, gevraagd naar de betekenis van muziek, “het is universeel.” En eigenlijk geldt dat laatste ook wel voor de schilderijen. Hoewel wat extra achtergrondinformatie een schilderij nog mooier kan maken. “Zie je dat schilderij met die boot?”, wijst Gijsbertsen, “Die boot staat voor dingen loslaten, vertelde de schilder me net.” We kijken met hernieuwde interesse. Maar ook dit schilderij is al verkocht.

 

Schilderij met Boot GGD 29mrt2019

 

Meer informatie:
De expositie is op 28 maart 2019 geopend in de hal van de GGD aan het Hanzeplein 20 te Groningen, en is te bezoeken tijdens de openingsuren op werkdagen van 8 tot 17 uur.